Д-Р МАДЖАРОВ: ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА ЩЕ ИЗЖИВЕЕ ВРЕМЕТО СИ, НО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ СЪС ЗАБРАНИ

Д-Р МАДЖАРОВ: ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА ЩЕ ИЗЖИВЕЕ ВРЕМЕТО СИ, НО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ СЪС ЗАБРАНИ

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде другаде двата варианта функционират паралелно. Въпреки това съществуването на хартиена рецепта не е попречило да напреднат толкова, че използването на електронната да е 90%. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той беше участник в първия панел на форума „Дигитално здраве“, организиран от „Капитал“.

„Хартиената рецепта постепенно ще изживее времето си, както го изживя и кабелният телефон, но не смятам, че това може да се случи със забрани. Наличието на функционалности като електронно направление не означава, че имам забрана да преглеждам. Същото е и с електронната рецепта. Освен това все още няма мобилно приложение за изписване на рецепти и има много силна съпротива – 90% от лекарите и 95% от пациентите са против отпадането на хартиената рецепта. Въвеждането на такава промяна във враждебна среда е по-скоро предпоставка за провал на електронизацията“, каза председателят на БЛС.

Той допълни, че докато е жив поне един лекар, който желае да попълни рецепта на хартия, не би трябвало това право да му се отнема. „Има лекари, които са в края на жизнения си път, но техни близки, познати, приятели, набори продължават да им имат доверие и те трябва да продължат да имат това право да изписват“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и желанието на някои лечебни заведения да дадат анекса към НРД 2020-2022 на съд. „Това е тяхно демократично право, но аз смятам, че анексът е по-скоро добър, отколкото лош. Анексът не вдига бюджетите на болниците, но това няма да стане и с обжалването му. По-скоро бих препоръчал на всички колеги, защото сред тях има много подготвени, но и такива, които са много назад с дигитализацията на документацията си, да обърнат внимание на нещо много важно – август месец трябва да бъде дигитализирана болничната система и това трябва да им бъде приоритет“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че в Анекса е постигнат баланс. „Ако не успееш да осигуриш изискуемите заплати, все пак ще получиш 15% увеличение при 6% увеличен годишен бюджет. В момента пък е публикувана за обществено обсъждане Наредба 3, от която се вижда, че всички лечебни заведения и дейности, които са под негово финансиране, ще следват минималните ставки от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за сестра и 910 лв. за санитар. Което означава, че и в психиатриите, и в Спешната помощ, и в тубдиспансерите, и в детските градини, и заплатите на медицинските сестри например ще бъдат много по-високи, отколкото в болниците. Тогова тези лечебни заведения ще трябва да се замислят как ще убедят тези хора да останат при тях“, каза д-р Маджаров.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists