Д-Р МАДЖАРОВ: ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ИМАТ УЛЕСНЕН ДОСТЪП ДО ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС

Д-Р МАДЖАРОВ: ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ИМАТ УЛЕСНЕН ДОСТЪП ДО ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС

Никога не сме искали оставки на управители на болници. Това не е работа на съсловната организация”. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод смъртта на 15-годишната Даная и последвалата проверка в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов”. 

Според Маджаров има неяснота защо Даная не е оставена за наблюдение в болницата при първия си контакт в лечебното заведение. „Какво се е случило, та тя не е била наблюдавана при първия контакт с лекар в „Пирогов”? Никой отстрани не може да бъде крайният съдник, чуваме филтрирана информация", допълни Маджаров.

Относно записа, предоставен от близките на момичето, за който се твърди, че е направен сред лекарите, Маджаров обясни, че не може да се установи кой говори и къде се води разговора. „Съвременните технологии позволяват всичко това да се направи. Не твърдя, че записът е фалшив. Неслучайно нашата съдебна система не признава такива записи”, каза Маджаров. Той препоръча майката на Даная да се обърне към съда, вместо да атакува болницата.

Медикът уточни, че когато има данни за нарушение на морално-етичните норми, Етичната  комисия има право да наложи наказание на лекарската колегия. Най-сериозното наказание е заличаване от регистъра за между три месеца и една година, допълни председателят на БЛС.

За възможността да се проследяват лекарствата от склада до аптеката, той обясни, че някой е направил така, че това да не може да бъде видимо до момента. „Колкото повече се дигитализира системата, толкова по-добре", каза председателят на БЛС.

Д-р Маджаров уточни, че с подписването днес на Анексът към НРД 2023-2025 се поставя акцент върху извънболничната помощ и високотехнологичната медицина в болничната помощ. Улеснява се достъпа до ЯМР и лечебните заведения ще разполагат със средствата предварително.

You can see all the material here

Source: NOVA NEWS NOVA NEWS




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists