Д-Р МАДЖАРОВ: ПРИВИДНИЯТ РЪСТ В БЮДЖЕТА НА НЗОК НЯМА ДА ГАРАНТИРА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОСИГУРИМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ

Д-Р МАДЖАРОВ: ПРИВИДНИЯТ РЪСТ В БЮДЖЕТА НА НЗОК НЯМА ДА ГАРАНТИРА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОСИГУРИМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ

"На пръв поглед е голямо увеличението, става въпрос за болничната помощ - там са изискванията за заплати, спрямо миналогодишния бюджет, но спрямо изпълнението, т.е. похарчените пари за болнична помощ през миналата година, е малко, което трудно ще ни даде възможност да можем да преговаряме за значително повишение на цените. Ще направим всички усилия това да се случи като се предприемат мерки за ограничаване на броя на приемите в лечебните заведения. Не е тайна, че има доста ненужни хоспитализации в България", каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз.  

Д-р Маджаров посочи, че най големи проблеми със заплатите на лекарите има в тези лечебни заведения, "които през годините постепенно са потъвали финансово по комплексни причини - малко персонал, липса на търсене от пациенти поради обезлюдяване на съответната община или област, ограничен обем дейности заради липса на специалисти":

"Това ги е довело да ниво, в което плащат около 80-90% от приходите си за фонд заплати. ... Затова държавата трябва да реши кои болници са ѝ нужни, в кои отдалечени региони и да интервенира за запазване на тяхното съществуване, като осигури тези минимални нива на заплатите на лекарите и медицинските сестри. Но за тези лечебни заведения, които се намират в сравнително добре подсигурени с болнична помощ региони, не мисля, че трябва да се намесва. Те са изживели своето време".

БЛС от години алармира за възрастов и териториален дисбаланс при лекари и медицински сестри, припомни той и добави:

"В момента съотношението лекари - медицински сестри е по-малко от 1:1, а трябва да е минимум 1:2. На това се дължат случаите, при които пациентите не са доволни от обслужването в лечебните заведения".

По думите на д-р Маджаров трябва да има държавна политика за промяна в начина, по който се обучават специалисти по здравни грижи.

You can see all the material here

Source: Българско национално радио Българско национално радио
Lastest news


SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists