Д-Р МАДЖАРОВ: ПРИЗОВАВАМЕ ДО 6 ОКТОМВРИ ДЕПУТАТИТЕ ДА ПРОМЕНЯТ МЕТОДИКАТА ЗА ОНКОЛЕКАРСТВАТА

Д-Р МАДЖАРОВ: ПРИЗОВАВАМЕ ДО 6 ОКТОМВРИ ДЕПУТАТИТЕ ДА ПРОМЕНЯТ МЕТОДИКАТА ЗА ОНКОЛЕКАРСТВАТА

Миналата седмица стана ясно, че приетата през лятото от депутатите нова методика за плащане на онколекарствата в болниците, може да е причината хиляди онкоболни да останат без лечение за известен период от време, което е недопустимо за тяхната терапия. Методиката беше приета и на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, тъй като институцията е задължена да изпълнява разпоредбите на Народното събрание.

От Българския лекарски съюз (БЛС), БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма сигнализираха за този проблем и опасности. Днес председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира специално за „БЛИЦ” горещата тема.

-Д-р Маджаров, има ли някакво развитие по този въпрос, след като стана ясно, че новата методиказа плащане на онколекарствата в болниците може да доведе до проблеми със снабдяването на тези медикаменти?

-Ние, заедно с БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма, изпратихме молба до председателя на НС до излизането им в отпуск от 6 октомври да се намери промеждутък в тяхната програма и да се гласува в пленарна зала промяна на тази методика.

Нужно е поне срокът, в който трябва да влезе в сила тази методика, да бъде удължен. Така ще се даде възможност на депутатите да поправят тази грешка, която е допусната с въпросната методика за заплащане на онколекарствата, която е приета през лятото. Тази методика е невъзможна за приложение от страна на НЗОК.

Според нея Касата трябва да заплаща на цени за лекарства, които стават известни на лечебното заведение малко преди края на изтеклия месец. Всички знаем, че тези скъпи онколекарства се купуват след проведени търгове в някои болници, фактурират се месеци назад, защото се планува доставката им. Надявам се Парламентът да се съобрази, защото в противен случай Надзорният съвет на НЗОК е с вързани ръце.

- Това ли е единственият изход - до края на тази седмица да има корекция в решението на Парламента?

- Да, призоваваме депутатите да гласуват промяна на заложения срок от 2 месеца за приложение на методиката, след влизането й в сила.

Другият изход е Надзорният съвет на НЗОК сам да вземе решение да отложи срока. Ние не искаме и е абсурдно да предизвикаме хаос в лекарствотерапията на онкоболните.

-А Надзорният съвет на НЗОК има ли право да вземе подобно решение?

- Надзорният съвет е поставен в ситуация, в която трябва да избира между „не трябваше да се стига дотам“ и интересите на пациентите, и това, което му позволява законът. Тук отговорността трябва да се поеме от депутатите, дори с цената на това да изискват и да настояват да им бъде дадена информация кой в крайна сметка, ги вкара в този капан.

Кой предложи този текст през лятото в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, с който променят Закона за здравното осигуряване и изискват по този начин да се плащат онколекарствата.

Здравната комисия трябва да обясни защо стигнахме дотук и какво точно целим с тази методика. Има вече няколко механизма, които регулират плащанията на този вид медикаменти. Такава методика се въвежда за първи път.

-Ако всичко това не се случи тези дни, има ли реална опасност онкоболни да останат без лечение?

- Да, аз вече съобщих преди дни за тази опасност. Разсъждавам като обикновен човек: Няма кой да си позволи да поставя флакони, които понякога струват от порядъка на 50-100 хиляди лева, при положение, че не знае на каква цена ще му бъде платено това лекарство.

Това би довело до отказ за лечение на пациенти, колкото и колегите да се стараят да бъдат в тяхна полза и помощ. Тогава вината ще е в ръководството на болницата, че не е осигурило конкретния медикамент. А всъщност, лекарството се купува от доставчиците и Касата заплаща на болницата, а не на тях.

You can see all the material here




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists