Dr. Madjarov: The change in the methodology reflects the current setting and creates predictability for the medics

Dr. Madjarov: The change in the methodology reflects the current setting and creates predictability for the medics

Д-р Маджаров, факт е новата методика, определяща правилата за заплащане на медиците на т. нар. първа линия в битката с COVID. Кое наложи промените в нея?

Този въпрос трябва да се зададе на НЗОК, защото предложението дойде от тях и то във вариант, в който беше заложено допълнителните средства да бъдат спрени изцяло по всички направления, по които се изплащаха – както доплащането за лечебните заведения до 85% и сумите от 1000 лв. за първа линия, така и 30 000 лв., които се отпускаха за ДКЦ-тата. Предполагам, че това тяхно искане беше свързано с промяната в епидемичната обстановка. Логично е предвид сегашната ситуацията с разпространението на COVID в страната да се променят и финансовите параметри, но това трябва да стане със задължително определяне на механизми, които да са гъвкави и да следват промяната в обстановката. Задължително е обаче, при увеличаване на заболелите или при въвеждането в сила на ограничителни мерки (забрана на планов прием и др.), методиката да се върне в стария си вариант, придобивайки по-справедлив вид. Това се отнася особено за сумите от 1000 лв. за първа линия, които в предишния вариант не отчитаха по никакъв начин натовареността – нямаше никакво значение дали си работил един ден с COVID болни или не си излизал от отделението цял месец. Това допринасяше по-скоро за напрежение сред колегите, отколкото за решаване на проблемите.

По-справедлив ли е този начин на определяне на средствата?

Аз мисля, че след два месеца разговори ние успяхме да наложим точно този мотив – от една страна да има по-голяма справедливост, а от друга да не се намаляват парите за хората, които цял месец работят в условията на диагностика и лечение на пациенти с COVID. В Методиката е разписано и че ако достигнем нивата на епидемията от есента и зимата на миналата година, лекарите ще получават повече средства – 1200 лв. При нова вълна и високи нива на заболеваемост общопрактикуващите лекари ще получават сумата от 1000 лв., а сестрите – 360 лв. Реално при следваща вълна не очаквам промяна в размера на средствата, които ще получават работещите колеги.

Каква е точно промяната в заплащането на медиците от болниците?

До момента лечебните заведения, в зависимост от преминалите пациенти, имаха право на различни суми, като ръководителят на структурата трябваше да подаде имената на лекари, които са участвали в диагностиката и лечението на COVID. Това създаваше ситуация, при която независимо кой и колко е работил, всички получаваха една и съща сума - 1000 лв. Получаваше се така, че един специалист, работил едно или две дежурства, взимаше сумата от 1000 лв., толкова обаче получаваше и неговият колега, който не е излизал цял месец от COVID отделението. Съгласете се, че това не е много справедливо. Нашето първоначално предложение беше лекарите да получават 144 лв. за едно 12-часово дежурство, което прави над 2000 лв. месечно допълнително. Разбира се, че преговорите са някаква форма на отстъпки, но и дори това, което постигнахме - при нова вълна да се дават 1200 лв., реално е повече от това, което колегите получаваха до този момент за цял месец. Промяната на практика се обвързва с графика – ако си изработил всички работни часове, сумата се запазва. Изменение има и при изплащането на до 85% от заработеното на лечебните заведения, като сумата се обвързва и с отчитане на реално изработената дейност.

Не крие ли риск обаче това за финансовата стабилност на болниците при ново спиране на плановата им дейност?

Тази мярка категорично трябва да съществува във всеки един момент, в който има забрана или ограничаване на даден тип дейности в лечебните заведения, както това се случи с плановата дейност. В момента обаче няма такива забрани и лечебните заведения могат да работят. Този вариант с изплащане на до 85% от дейността беше временен, за да излезем от тази тежката ситуация. Отсрещната страна в лицето на НЗОК предлагаха вариант, при който лечебното заведение да получава заработеното от него плюс доплащане от 10%. Това беше неприемливо за нас, защото има лечебни заведения, които все още не могат да възстановят нормалния си ритъм на работа, на ръба са и имат необходимост да получат тези до 85%. Над 90% от лечебните заведения обаче вече отдавна заработват сами дейността. Така че доплащането до 85% се запазва само за тези, които покажат, че имат минимум 50% реално изработена дейност за юли, а от август тя трябва да бъде 60%. Ако се въведат отново забрани за планов прием и дейности, то задължително трябва да се върнем към стария вариант на Методиката. Той трябва да съществува във всеки един момент, в който системата е затворена.

В методиката е разписано обвързване на бонусите с броя на заболелите, което при сегашните ниски нива е сериозно намаляване, особено за личните лекари. Не би ли създало това напрежение сред тях?

Броят от 600 на 100 000 заболели беше достигнат при тежките вълни на епидемията. Предложението на НЗОК беше тези бонуси да бъдат премахнати изцяло, ние успяхме да се преборим дори и при сегашната ситуация на положителни тестове около и под 1% те да получават 25% от сумата, или 250 лв. Преминем ли над 500 болни при 100 000, тя се увеличава на 500 лв. Тоест, ако отново влезем в усложнена ситуация, колегите ОПЛ ще получават и пълната сума от 1000 лв.

Средствата, които ще се спестят от прилагането на методиката, ще могат ли отново да се използват за системата?

Със сигурност ще има спестяване на средства от страна на Министерството на здравеопазването, но трябва да е ясно, че при една евентуална нова вълна те трябва да бъдат пренасочени отново към тези, които са на първа линия. Ние не сме и няма да се откажем от това. За момента нямаме вълна, нямаме сериозен ръст на заболелите и не би трябвало някой да се сърди за тази промяна. Дори само заради справедливостта спрямо обществото не можем да продължим да настояваме да се получават същите бонуси, каквито се даваха, когато системата беше практически затворена и работеше само с пациенти с COVID. Методиката гарантира следене на ситуацията и на нивата на заболеваемост, като това ще се случва на две седмици, с цел ако в даден момент има увеличаване на болните, да не се налага да молим за разговори и преговори и да губим време, докато извоюваме нещо ценно за колегите.

Как бихте обобщили промяната в методиката?

Според мен тази промяна запазва бонусите и подпомагането на колегите, които работят на първа линия в битката с COVID, съобразявайки се с реалната ситуация в страната, и дава една предвидимост с оглед на нова вълна. Смятам, че ние нямахме възможност и основание да отстояваме същите суми, които са получавани по време на най-тежката вълна, и през лятото, когато на практика нивата на новозаболелите са ниски. Преговорите с НЗОК не бяха никак леки, имайки предвид, че се искаше бонусите да отпаднат изцяло. Преди два месеца имаше риск това да се случи. На мнение съм, че постигнахме възможни към момента параметри. Разбира се, винаги ще има недоволни и хора, които ще разчетат това като предаване, но мисля, че авторитетът на Лекарския съюз е да постъпва конструктивно и да отстоява правата на своите членове, съобразявайки с обстановката в страната.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists