Д-Р МАДЖАРОВ: ЗДРАВНАТА ВНОСКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОНЕ В РАЗМЕР НА МИНИМАЛНАТА ЗА ЕВРОПА

Д-Р МАДЖАРОВ: ЗДРАВНАТА ВНОСКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОНЕ В РАЗМЕР НА МИНИМАЛНАТА ЗА ЕВРОПА

Здравната вноска трябва да бъде поне в размер на минималната за Европа, ако искаме европейско здравеопазване. В момента плащаме най-ниските. Някои си внасят съвестно осигуровки, а други, когато им се наложи, ползват здравно обслужване срещу внасяне на минималната за последните 5 години. Това каза за "Твоят ден" д-р Иван Маджаров -  председател на Българския лекарски съюз.

По думите му общинските болници са принудени да лекуват неосигурени пациенти, защото имат усещането, че трябва да изпълняват функциите си и не могат да откажат помощ. "Ако наистина има 2 млн. неосигурени, това е много тежък проблем. Тежестта за лечението на неосигурени е прехвърлена към държавни и общински болници. Държавата трябва да каже, че неосигурените се поемат от МТСП, не бива разходите да се поемат от болниците. Всяка болница е длъжна да приеме по спешност в първите 24 часа нуждаещ се пациент. Дори планов прием не се отказва на неосигурените хора, но така общинските болници изпадат в големи трудности с разходите си", заяви той.

Според него трябва да има кампания по убеждаване към здравноосигурените с обещание за качествено здравеопазване. "Голяма част от неплащащите осигуровки знаят, че са много ниски и почти нищо не покриват, затова избират да си платят лечението. Трябва да се повишат средствата за българските болници, защото иначе някои неизбежно ще фалират", предупреди д-р Маджаров.

You can see all the material here

Source: NOVA NEWS NOVA NEWS
Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists