Dr. Nikolay Brunzalov: Personal doctors have always been engaged in the Covid battle

Dr. Nikolay Brunzalov: Personal doctors have always been engaged in the Covid battle

По принцип тази идея е добра, но преди да дадем своята оценка, е нужно да се запознаем детайлно с нея и то тет-а-тет ( от френски – в личен разговор, бел.ред.). Това заяви пред Zdrave.net д-р Николай Брънзалов, който е член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС. Потърсихме мнението му заради казаното по-рано днес от служебния здравен министър д-р Кацаров, че до края на седмицата ще бъде предложен пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия. Припомняме, преди дни неговият заместник д-р Златанов съобщи това намерение пред Zdrave.net, като обясни, че идеята му е да се ангажират повече личните лекари в битката с COVID, за да не се натоварва излишно болничната система.

Д-р Брънзалов заяви, че от общопрактикуващите лекари също е възможно да се представят конкретни идеи. „Защото ние не управляваме епидемията от някакво бюро, а от работните си места, където всеки ден имаме такива пациенти“, подчерта той.

По думите му е нужно да се разшири пакетът за диагностиката на COVID, за да се види в каква фаза е заболяването. За пример той даде изследването на нивата на Д-димер, което в момента се заплаща от пациентите. Има вариант и PCR тестове да се правят и през нашите кабинети, каза още той.

Особено внимание д-р Брънзалов обърна на пациентите с незаразните хронични заболявания.

Той коментира и евентуално посещение от страна на личните лекари в домовете на пациенти с COVID. „Не става въпрос за това, че ни е страх, а става въпрос за това кой ще ни обезпечи със защитни облекла, които трябва да се сменят. Ако пътуваме с нашите автомобили, кой ще ги дезинфекцира. Ако отсъстваме от кабинетите си, защото едно такова посещение изисква поне час и половина, какво ще се случва с пациентите, които ни очакват там? Ще караме пациентите с хипертония да чакат ли“, попита той.

Д-р Брънзалов изтъкна и големия риск от развитие на тежко протичане на заболяването при тази група пациенти, ако бъдат заразени. Той даде пример с пациент -  декомпенсиран диабетик с исхемична болест на сърцето, който е в много голям риск при разболяване от коронавирус.

„Това е една от причините за високата смъртност. Защото в един такъв момент не могат да се наблюдават тези хора“, каза той. „Това са неща, които трябва да се вземат предвид много сериозно. Нито едно заболяване не трябва да се оставя на заден план“, заяви той.

Д-р Брънзалов беше категоричен, че личните лекари са били включени активно в битката с COVID от самото начало.

„Ние винаги сме били ангажирани. И по време на пандемията хората идваха в кабинетите си с оплаквания. Българинът знае – болен ли е, той посещава личния си лекар, без да знае дали е с COVID или с друга диагноза. Това не е преставало и то за наша сметка. Ние сме си дезинфекцирали кабинетите, ние сме си осигурявали средства за защита“, подчерта той. Д-р Брънзалов посочи, че може да има някои лоши практики, но в никакъв случай заради тях не следва да се генерализира цялото съсловие. „Много е удобно универсалната избърсалка да е общопрактикуващият лекар. С това няма да се съглася никога“, категоричен бе той.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists