Д-Р НИКОЛОВА: УЛЕСНЕНИЯТ ДОСТЪП ДО ЯМР В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ Е МНОГО ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ

Д-Р НИКОЛОВА: УЛЕСНЕНИЯТ ДОСТЪП ДО ЯМР В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ Е  МНОГО ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ

Възможността да се увеличи и улесни достъпът до ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в доболничната помощ е една от най-съществените промени в анекса към Националния рамков договор, който предстои да се подпише, след като Съборът на БЛС даде мандат на УС на организацията. Това заяви пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на съсловната организация. По думите й промените, които се предвиждат по отношение на това образно изследване, са изключително важни и с тях значително се увеличава възможността тежки заболявания да се открият много по-рано и пациентът да бъде насочен за лечение още в най-ранния стадий на болестта.

„Сега получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР, без да се прави запитване до НЗОК. Преди пациентите чакаха по 3-4-5 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализират за това изследване“, обясни д-р Николова.

Всички промени и допълнения за изследвания и профилактични прегледи ще влязат в анекс към рамковия договор на Касата и БЛС, а министърът на здравеопазването е гарант за изпълнението му, припомни тя.

Ние сме една от държавите, в които има доста разширен пакет от дейности за профилактика и скрининг на сериозни заболявания, категорична бе д-р Николова.

Тя призова хората да не пропускат тази възможност и обясни, че промените засягат на практика всички възрастови групи. „Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 – мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск – всяка година, сега вече и жените над 69 имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години. Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата“, категорична бе д-р Николова.

Също така тя обърна внимание, че хората не трябва да пропускат полагащите им се на всеки 5 години профилактични прегледи с разширен пакет от лабораторни изследвания.

„Така че ако сте на 40, 45, 50, 55 години към годишните профилактични прегледи ще се провежда изследване за хепатит B и С – инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност. Те не болят и затова хората не обръщат внимание. Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години“ обясни лекарката.

Като много удачни тя окачестви и промените в пакета изследвания за мъже. „Имаме туморен маркер при простата на мъжете. Преди беше от 50 години, а сега от 40 години“, посочи д-р Николова.

Според нея значителен напредък има и при профилактиката в детска възраст, като нов акцент е възможността да се изследва холестерол съвсем рано, а това, по думите й, има отношение към профилактиката на затлъстяването, което става все по-разпространено сред децата.

„В изследването на кръвта, на липиди имаме заложен и холестерол при децата, на половин година, на една и на 15 години се правят кръвни изследвания, за да изключваме проблеми в развитието на децата. Да откриваме ранни изменения в липидния статус“, допълни тя

„Най-добрият преглед е проведеният преглед!“, подчерта д-р Николова и увери, че ако личният лекар открие проблем, тогава няма да се ограничи само до изследванията от Наредба 8 за профилактичните прегледи, а ще пристъпи и към други необходими за диагнозата показатели.

„Изследванията никак не са малко, важното е пациентите да стигнат до кабинета на лекаря. Често откриваме изменения, за които хората не подозират“, призна д-р Николова.

Тя засегна и актуалната тема за коклюша при децата, който се увеличава, и в тази връзка напомни колко важно е да не се пренебрегват ваксините. След две години на ограничения по повод на COVID пандемията сега отново някои въздушно-капкови инфекции се завръщат, припомни тя и призова родителите да следят за редовните имунизации на децата си.

Д-р Николова засегна и темата за заплащането на лекарите в болничната помощ и бе категорична, че ако искаме да задържим младите лекари, то трябва да има гаранции, че те ще получават достойно възнаграждение за труда си още от началото на кариерата си.

You can see all the material here




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists