Д-Р ЦВ. РАЙЧИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: ПРИ СЕГАШНОТО ФИНАНСИРАНЕ ОТ КАСАТА, ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЩЕ ИМА ПАРИ САМО ЗА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ

Д-Р ЦВ. РАЙЧИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС:  ПРИ СЕГАШНОТО ФИНАНСИРАНЕ ОТ КАСАТА, ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ЩЕ ИМА ПАРИ САМО ЗА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ

alt„Българското здравеопазване никога не е било добро, но този път се очертава да е по-зле от всякога. Рискът системата да блокира през месец септември е повече от реален. Заплахата болници да затворят врати е голяма, а възможността българинът да остане без достъп до здравеопазване – още по-голяма”. Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на пресконференция, организирана от Лекарския съюз по-рано днес.
Ако не се вземат спешни мерки, от септември нататък болниците ще могат да изплащат единствено заплати на персонала, при това минимални и нищо повече, обясни д-р Райчинов. Така има реален риск да се върнем обратно в 90-те години, когато пациентът сам трябваше да носи всичко необходимо за приема му в лечебно заведение, допълни той.
Съсловната организация посочи и двата пътя, посредством които би могъл да се избегне крахът на сектора – да се приеме спешната актуализация на бюджета на НЗОК или, още по-добрият вариант, държавата да започне да изплаща в пълен размер вноските за онези групи граждани, за които има ангажимент по закон.
„Очаква ни тежка есен за здравеопазването, затова призоваваме цялото общество, всички политически партии и всички хора, занимаващи се със здравеопазване, да не загърбват този проблем, да не мълчат, а да търсят начини за неговото разрешаване”, каза и д-р Юл.Йорданов, зам.-председател на БЛС.
Участие в пресконференцията взеха още ген.проф.Ст.Тонев – зам.кмет по здравеопазване на София и председателят на Асоциацията на Университетските болници проф.д-р Валентин Игнатов. „Системата в момента се държи на почти безплатния труд на лекарите и ентусиазма на младите в здравеопазването”, каза ген.Тонев, а проф.Игнатов прогнозира най – лошото – „Много болници, които са нямали дългове до сега, вече започват да трупат, има реална заплаха да достигнат дъното и ще фалират” – каза той.
Цялата пресконференция на видео можете да видите ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists