Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: СЛУЧАЯТ ВЪВ ВМА Е НЕПРИЯТЕН, НО ИЗВЪН КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА БЛС

Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: СЛУЧАЯТ ВЪВ ВМА Е НЕПРИЯТЕН, НО ИЗВЪН КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА БЛС

altВ интервю за Българското национално радио д-р Цветан Райчинов, определи скандала с Военномедицинската академия и последвалата оставка на генерал Стоян Тонев от председателския пост на парламентарната комисия по здравеопазване като много неприятна история. Д-р Райчинов призова също така да не се избързва с определенията и да се изчака истината да излезе наяве след проверка на прокуратурата и другите институции.

altРазговор с д-р Цветан Райчинов
БНР, „Нещо повече“
Водещ: 24 февруари. Валят оставки като пролетен дъжд. Председателката на СГС Владимира Янева повлече крак по обяд. Тя напуска поста си заради дадени от нея разрешения за СРС по разработката „Червеи”. След няколко дни на размисъл и оттеглена политическа подкрепа от ГЕРБ, знакова фигура на партията, ген. Стоян Тонев, подаде оставка като депутат и председател на парламентарната здравна комисия след грандиозен скандал в здравеопазването и най-авторитетната болница – ВМА, на която той беше дългогодишен началник, заради 10 млн. натрупани загуби за сметка на държавното болнично заведение и вероятно калкулирани като приходи на частен дерматологичен център, с който болницата имала неизгоден договор. За всичко това може би политиците ще оберат овациите, защото действат решително. Хората обичат бързото подаване на оставки, посипването на главата с пепел и може би дори ще простят милионните злоупотреби. Но дали лекарското съсловие ще преглътне толкова лесно горчивия хап и накърнения авторитет, питат се вероятно мнозина. Добър ден на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.
Д-р Цветан Райчинов: Добър ден.
Водещ: Много неприятна ситуация. Насред здравната реформа на министър Москов.
Д-р Цветан Райчинов: Категорично е неприятна ситуацията. Няма как да се каже нещо друго. Нямам и какво да допълня към това, което Вие казахте. За никой не е приятно лекари да попадат в такива ситуации.
Водещ: Ген. Тонев беше един от най-уважаваните ваши колеги. Смяташе се, че ВМА е, венецът на мениджърските умения в здравеопазването, болница номер 1 в НАТО, пример за всички, използвана, доверяваха й се най-популярните хора в тази държава. Ако там са били възможни такива работи, какво ли е по другите болници? Или тази линия на разсъждения е много песимистична?
Д-р Цветан Райчинов: Първо, нека да не говорим в минало време. Ген. Тонев си има своите заслуги към медицината и здравеопазването като цяло. Така че нека да не използваме беше. Мисля, че и сега той си е един от водещите лекари в България, независимо от ситуацията. А и нека първо все пак да се докаже – има или няма вина, всичко това вярно ли е, истина ли е...
Имало е много случаи с лекари – изнася се информация, обвиняват се, наричат ги убийци, след това излиза, че няма нищо такова. Затова нека да изчакаме ситуацията.
Водещ: С дерматологичния профил надали може някой да стигне до диагнозата убиец за лекарите. Но истината е, че съм сигурна, че ще се стигне до края, защото тук получихме съобщение от Военно-окръжната прокуратура, която още на 21 януари е започнала разследването си. Така че журналистите от бТВ, поздравяваме ги за куража да разровят...
Д-р Цветан Райчинов: Не, не. Аз не укрепвам никой, не ме разбирайте погрешно. Напротив, така трябва. Дори ми се струва, че всичко това е малко позакъсняло. Много по-рано, като следя това поне, което излиза по медиите е било ясно, че има проблеми. И защо се е забавило тяхното решение, аз лично нямам обяснение.
Водещ: Ето това е въпросът, д-р Райчинов.
Д-р Цветан Райчинов: Но нека наистина институциите в България, правова държава сме, докажат вина или липса на вина. Нека това да стане факт и тогава да сипем обвинения или да оправдаваме някого. А не е и работа на Лекарския съюз. По принцип, съгласно нашия Устав и Етичен кодекс, ние се занимаваме, и то главно Етичната комисия, с проблемите лекар-лекар и лекар-пациент, професионално-медицински, морално-етични, дентологични въпроси. В никакъв случай с административни проблеми. Ние нямаме право да се намесваме в работата на принципала относно неговото поведение по контрола на административно-стопанска и финансова дейност, както и кадровата политика. Така че не приемам някакви упреци в този смисъл, че ние сме седели отстрани и сме наблюдавали.
Водещ: Сигурно не е добре за авторитета на българския лекар пациентите да знаят, че ако си платят в частния му кабинет, после ще бъдат лекувани по-добре в държавната болница. Казвам го ...
Д-р Цветан Райчинов: Това не би трябвало да става...
Водещ: ..., защото ...
Д-р Цветан Райчинов: Това не би трябвало да се случва и да става. Затова са тези държавни болници, за да оказват помощ, съгласно законите, съгласно здравното осигуряване, и то безплатно. Лошото е, че ние в България променихме един много добре действащ в цяла Европа модел, го направихме български модел на здравно осигуряване, с всичките му кусури. Затова наистина се надяваме да има реформа. Но това също трябва да е част от реформата. Мениджърите на болниците най-често са с мандата на съответната политическа партия и са на практика политически назначени. Те знаят, че ще бъдат управляващи дадено заведение, докато трае и мандатът на партията. И затова тяхната цел е не да се развие и нещо добро да се случи в лечебното заведение, в повечето случаи говоря, а просто за този срок, докато партията, която и да е тя е на власт, да приберат каквото могат. Затова и повечето от държавните болници не вървят. Разбира се, има болници, които демонстрират, че когато се работи честно и почтено, може това да се случи в държавната болница. За съжаление обаче, практиката по-често не е такава. И затова трябва да има ясни критерии за назначаване, избор на тези мениджъри, а не по политическа принадлежност. Или другата форма е приватизация изцяло на здравеопазването. Защото в частните болници това не се случва. Частникът просто не краде от себе си.
Водещ: Казвате – това е решението. Сега сме в процес на търсене на решение – здравна реформа го нарича новият министър Петър Москов. Да не би това да има много тясна връзка с конкретния казус ВМА и ген. Тонев? Защото казват от години е било ясно какво се случва там, в Дерматологичната клиника. Всички са виждали и лукса, и приходите, и движението на пациентите, но са си мълчали.
Д-р Цветан Райчинов: Ами, как да ви кажа, трудно е да предполагам какво мисли министър Москов, министерството, колегите във Военна болница. Аз лично не ми се е налагало и не съм влизал и нямах представа честно, съвсем честно ви казвам, че има такива драстични разлики. Аз знам Военна болница като цяло.
Водещ: С екзотиката на един скандал могат да се скрият много неща.
Д-р Цветан Райчинов: Но, че трябва незабавно да се реагира, това е категорично. И не само ген. Тонев, а на всички, които са участвали в тази, така, ако се окаже неправомерна дейност.
Водещ: Добре. Прокуратурата ни обещава да стигне до край и до всички.
Д-р Цветан Райчинов: И правилно. Така трябва.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists