Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: ЗДРАВНАТА КАРТА – СЛЕД 1-ВИ ЯНУАРИ ДОГОДИНА

Д-Р ЦВ.РАЙЧИНОВ: ЗДРАВНАТА КАРТА – СЛЕД 1-ВИ ЯНУАРИ ДОГОДИНА

align="justify" />Водещ: Добър ден на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов! Д-р Райчинов, НС на БЛС взе едно решение докато не излезе законът за лечебните заведения и не се видят критериите вътре в закона, да не се приема задължителна национална здравна карта. Стоите ли на тази позиция?
Цветан Райчинов: Абсолютно, няма как да бъде и друга позицията, тъй като законът е ясен и текстовете, които бяха приети, преди да бъдат гласувани окончателно и публикувани, няма как да се приеме друга карта. Тъй като и комисии и всичко останало е в този закон. Дотогава може да се прави само подготовка за картата.
Водещ: Добре, но ето, днес на извънредно заседание здравната комисия напредна с този закон за лечебните заведения. Това устройва ли ви ?
Цветан Райчинов: Не, не. Това е в комисията по здравеопазване. Следва оттук да влезе в зала на първо и второ четене, да бъде приет, след това публикуван. И тогава законът ще бъде факт и може вече да се работи спокойно по него.
Водещ: Добре, страхувате се най-вече от съкращаване на леглата в болниците, така ли?
Цветан Райчинов: Не че се страхуваме. По-скоро това е да бъде така, че да не пострада населението в районите, в които ще има такова съкращаване на леглата. Действително да се съкращават легла, които на практика наистина не работят, не са нужни.
Водещ: До 1 ноември ще бъдат ли готови болниците, както пише в закона?
Цветан Райчинов: Болниците няма да бъдат готови до 1 ноември според мен, защото те имат сключени договори до края на годината така или иначе с НЗОК, и няма причина тези договори да бъдат прекратявани. Така че каквото и да се случва, ще се случва след 1 януари догодина.
Водещ: Каквото и да се случва тогава. Добре. Ето днес министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова казва: с 20-годишно закъснение в България ще започне създаване на легла за долекуване. Така ли е наистина?
Цветан Райчинов: Това е факт, да. Тъй като... не че досега е нямало, но не бяха точно формулирани, нямаха ясни параметри. Не беше регламентирана тяхната дейност и начин на заплащане, по-скоро това е което най-после ще бъде регламентирано. Но разбира се това изисква... пътеките, начинът, по който ще се правят, да бъде регламентиран, и то в недалечно бъдеще, преди края на тази година.
Водещ: Това го е казала днес в Кюстендил. Преди това беше в Кърджали и там е казала, че 430 болници за 7,5 млн. народ е абсурд.
Цветан Райчинов: Вижте, не знам защо тя продължава, мисля, че това го уточнихме с нея, да е проблем броят болници. Проблемът е броят легла и какви видове.
Водещ: Да, и аз говорих с нея.
Цветан Райчинов: Въпросът е все пак структурата наистина да се оптимизира. Там, където са малки, нерентабилни структури да се обединяват, но факт е, че има и големи нерентабилни структури. Там пък би трябвало обратният процес да се търси. Но всичко това предстои. И не е, пак казвам, не е важно броят на болниците колко са.
Водещ: Леглата.
Цветан Райчинов: Важно е колко легла по какви специалности и дали отговарят на нуждите на съответното население в съответния район.
Водещ: Ще гонят ли частни кабинети и лаборатории от държавни и общински болници?
Цветан Райчинов: Това твърдо се надявам, че няма да се случи. Нямаме готовност за такова нещо, но наистина има страни, в които това е регламентирано и не е разрешено да има частни структури в държавни болници. Но там пък работи публично-частното партньорство и не бива да се затваря пътят у нас в никакъв случай. Но в момента държавните болници нямат готовност да поемат дейностите на повечето частни структури, нито имат средствата да реализират бързо тази дейност. Така че на този етап според мен това ще е една много сериозна грешка и рискът за населението да бъде лишено от даден вид медицинска помощ е твърде голям. Не бива да се допуска.
Водещ: Започна ли здравната реформа според вас?
Цветан Райчинов: Определено да. За започване започна, вече е в ход, първите стъпки са направени и моята увереност лично е, че ще продължи. Тя несъмнено е необходима. Но не бива да се прави така прибързано. Наистина, по-бавничко, с малки стъпки, добре обмислени, да се избягнат всякакви възможни...
Водещ: Кога ще е следващата ви среща с министър Борисова?
Цветан Райчинов: О, предполагам, че може би още утре-вдругиден.
Водещ: Благодаря ви!
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists