Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ: ВСЕКИ ОБУЧАВАН ДОКТОР ТРЯБВА ДА ИМА МЕНТОР

Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ: ВСЕКИ ОБУЧАВАН ДОКТОР ТРЯБВА ДА ИМА МЕНТОР

alt

alt

- Д-р Райчинов, в каква посока трябва да се промени режимът за вземане на специалност, за да има перспектива за младите лекари у нас?
- След дипломиране те трябва да започват работа и веднага да се зачисляват за специализация от мястото, на което са назначени.
- Това означава всички болници да имат право да обучават, не само сегашните бази за специализация?
- Да, освен университетските и общинските, и областните, като обучението се провежда на модули според нивото на болницата. Първите 2 г. например спокойно могат да се проведат в областната болница. Системата за обучение на модули ще даде възможност на специализиращия да работи във всички нива болници, а не да бъде закрепостен на едно място за 4 г. Разбира се, през това време трябва да бъде на трудов договор с всички осигурителни и трудови права.
- Кои от сегашните условия трябва да отпаднат?
- Плащането на таксата от специализантите. Докато у нас те трябва да си плащат, за да се обучават, в Германия им осигуряват по 3000 евро заплата. Входящите изпити за специализация също трябва да се отменят и сме направили такива предложения. Към момента обаче не ги виждам в проекта за наредбата и ако остане в този си вид, документът няма да доведе до очакваните положителни промени в системата.
- Повечето специализанти се оплакват, че никой реално не ги учи и процесът минава формално. Как може да се промени това?
- Отдавна сме предложили всеки специализант да има обучител, ментор или какъвто термин бъде предпочетен. Идеята е този човек да отговаря за обучението на младия колега. След първите 2 г. да дава оценка как той усвоява знанията и уменията, подходящ ли е за дадената специалност, или е по-добре да се насочи към друга. Накрая обучи-телят трябва да се явява заедно със специализанта на изпита за признаване на специалност. Така и неговият труд ще бъде оценен по крайните добри или лоши резултати.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists