Д-р Цветан Райчинов: В момента пациентите не са в безопасност в болниците

Д-р Цветан Райчинов: В момента пациентите не са в безопасност в болниците

интервю на Лора Филева
Д-р Цветан Райчинов оглави Българския лекарски съюз, след като предишният му председател Божидар Нанев стана министър на здравеопазването. С него разговаряме за ситуацията в здравеопазването, новия министър, скандала с директора на здравната каса и за възможните решения в сектора.

Имате ли данни дали здравната каса се е издължила на болниците и за какъв период?

 • Касата не се е издължила на болниците. Доколкото имам данни, за февруари са изплатени около 58%, а в доболничната помощ са получили пълните суми. С тези 58% болниците не могат да съществуват, да работят и да гарантират каквато и да е било сигурност на пациента. Оттук нататък какво ще става, не мога да кажа. Да кажат тези, които са решили, че болниците могат да функционират и без пари.
  Обмисляте ли нови протести?
 • На този етап не обмисляме нови протести, защото един от ангажиментите, които премиерът Бойко Борисов пое на нашия събор, беше, че плащанията ще се нормализират до края на май. Но мисля, че вече е достатъчно ясно, че болниците няма как да работят. Създава се сериозен риск за пациентите.
  Как си обяснявате изненадващото отстраняване на директора на здравната каса Жени Начева и обвиненията на прокуратурата?
 • Не съм достатъчно добре запознат с фактите, но не виждам къде е нарушението при казуса с Жени Начева. Тя се е разплатила на лечебните заведения за това, което са надработили. Не виждам някъде да пише, че е имало лично облагодетелстване.
  Изнесени са три болници. А почти няма болница, която да е надвишила лимитите и след като е доказано, че дейността е реално извършена и хората наистина са лекувани и са изпълнени всички изисквания, да не й е платено. Лошото е друго, че и касата и министерството са без екипи.
  Един човек - министър или шеф на касата, няма как да свърши сам работата, дори да е гениален. Така че, ако не се сформират бързо екипи, и то от качествени кадри, които разбират системата, как функционира и къде са разхлабени бурмите, не вярвам нещо добро да ни очаква.
  Как трябва да се случи реформата в здравеопазването, кои са най-важните стъпки според вас?
 • Първата най-важна и задължителна стъпка, която ще предопредели всички останали, е да се изработи и внедри електронна осигурителна карта на пациента. Да не се бърка със здравната карта на лечебните заведения. Това е първата и основна стъпка, защото това е осигурителният статус.
  Следващата стъпка е премахването на договорите за дейност. Дали ще получи някакви пари и колко даден изпълнител на медицинска помощ - от личния лекар до университетската болница, да зависи единствено от това дали пациентът е избрал това заведение.
  Третото, което няма да се хареса на лекарите, е да се въведе регулация. Това работи по света, трябва да заработи и у нас. Става дума за регулация на обема дейност, която може да извършва даден лекар за определено време. Не може, след като са решили във Франция, че ако си хирург, днес може да направиш условно 4 операции и след това си неефективен, ние да искаме да правим 10. Това ще определи и нуждата от лекари.
  Друга стъпка е да се раздели доплащането и за това хората са го измислили простичко - като влезеш в държавните заведения, които са регулирани, не плащаш, влизаш само с осигурителната карта. Когато влезеш в частно, плащаш всичко, след това от касата и допълнителните фондове ти възстановяват сумата. Това е твърде просто, но работещо решение.
  Това са само няколко стъпки, които биха могли бързо да се внедрят и да проработят и наистина да запушат течовете. Защото всичките тези мерки като смяната на хора може и да доведат до запушване на дупки, но няма да е скоро.
  И не е сигурно, че ще се случи. Аз съм 100% сигурен, че в момента, в който всеки от нас има осигурителна карта, това ще спре над 70% от разхищенията. И ако се промени системата на плащане и на сключване на договори с лечебните заведения. Не може да има делегирани бюджети, нито лимитирани, фиксирани и така нататък.
  Просто не трябва да има бюджет, защото аз, ако съм болница и ми дадете 80 млн. лв., ще намеря начин да ги изразходвам докрай. Но ако нямам предварително нито един лев и завися само от пациента, който ще дойде с неговата карта и ще избере моето заведение, тогава ще си помисля как да харча парите.
  Имате ли информация как ще се промени остойностяването на клиничните пътеки и съгласни ли сте с изчисленията на Министерството на финансите, което ще определи новите цени, по които ще се плащат медицинските дейности?
 • Досега не сме виждали конкретика. Мога само да кажа, че надценени пътеки няма, както беше съобщено. Няма държава в Европа, а и извън нея, където кардиологична операция да струва под 6 хил. евро.
  Защото материалите, консумативите и оборудването са на същите цени, каквито са и в другите страни. Трудът на лекаря, който е стигнал до тази квалификация и има качества, за да може да извършва такива операции, също не е евтин никъде по света.
  Защо се получава това разминаване между лекарите и финансистите?
 • Защото се търси начин за намаляване на средствата. Да вземем от едни пътеки и да дадем на други, които със сигурност са подценени, не е решение. Особено подценени например са педиатричните. Но начинът не е да развалим едни, които са стигнали определено ниво на финансиране, за да качим с малко цените на тези, които пак ще си останат недофинансирани.
  Затова са необходими повече средства, за да получат реално остойностяване всички дейности, не само пътеките, а всичко в здравеопазването. Но за такова нещо липсва ресурс и желание, защото тогава ще излезе наяве колко сериозно е недофинансирано здравеопазването в България.
  То не че сега не е ясно - заделя се малко над 3% от брутния вътрешен продукт, официалното число от 4.2% е само на хартия. С толкова няма как да имаме високо качество и добре платено здравеопазване.
  Какво мислите за новия здравен министър Анна-Мария Борисова?
 • Нямам коментар, нищо не знам. Не сме се срещали, това, което знам, е информация от медиите, но и тя е оскъдна.
  Според нея изключително важно за реформата е да се направи най-после здравна карта, за да се види от колко болници и лекари има нужда страната. Какво мислите за това?
 • Това е един вид монополизиране на сектора, премахва се конкуренцията, което не е добро за никого. Няма да се получи, отсега мога да й кажа, дори и парламентът да го приеме, съпротивата ще е много голяма.
  Не само от лекарите, много повече от обществото. Това не е панацея и повтаря досегашни грешки. Определянето на точен брой болници няма да реши проблема.
  Имате ли вече искания към новия здравен министър?
 • Ние имаме достатъчно материали и предложения и начин за тяхната реализация. Но ако няма диалогичност и тя не желае да ги чуе или приеме и смята да прави промените без съсловните организации, няма как насила да я накараме.
  Изцяло от нея зависи, разбира се, и от този, който я назначава - дали е вицепремиерът или премиерът, не знам. Няма как да стане каквато и да било реформа без участието на финансовото министерство, но не като търсене на начини за намаляване на парите за здравеопазването, а като търсене на пътища за увеличаването им.
  Някои от предложенията на лекарския съюз не са в полза на лекарите и някои колеги може и да не одобрят напълно това, което предлагаме, но така се работи в Европа. Няма нужда да откриваме неизвестна досега система, можем да опитаме да избегнем техните грешки.
  Вярно е, че държавната работа, в относителния смисъл на държавна, защото лекарите не са държавни служители, гарантира някаква сигурност на лекаря. Но в същото време не може да му осигури наистина високи доходи.
  Според нас те трябва да бъдат средни и достатъчни. Вероятно на много лекари няма да се хареса, че когато работиш на държавна работа, не трябва да работиш на друга. Но в почти всички европейски страни е така.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists