ДИСКУСИЯ ЗА РЕАЛНОТО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД ПРЕДСТАВИ РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

ДИСКУСИЯ ЗА РЕАЛНОТО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД ПРЕДСТАВИ РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

salchevКрайно време е да се премине към реално отойностяване на медицинските дейности и лекарския труд. Това заяви по време на дискусията проф. Борислав Китов, член на УС на БЛС. Той подчерта, че всички консумативи имат европейски цени, само медицинските специалисти вече 16 години спонсорират здравната система. „Това трябва да се промени – каза той и постави още един въпрос – защо трябва пациентите да чакат за лечение, ако в здравното заведение в момента има свободни легла?”. Зам.-министър Ваньо Шарков го определи като възможност и обясни, че това не е задължение, а право на лекарите да отлагат дадени медицински процедури. Според проф. Китов, за да влязат допълнителните здравни застрахователи, е необходимо да има един минимален пакет от услуги, покривани от Касата и допълнителен, който да се плаща от частните компании. „Знаете, че сме задължени да имаме финансов резерв и дори държавата да си плати изцяло здравните вноски за тези, които осиигурява, няма да отпуснат нужните пари за здраве, защото ще трябва да се вземат от други пера – за образование, например. Това не може да стане“, каза той. Участниците подчертаха, че не трбва да се говори за смяна на модела, а той трябва да се доусъвършенства.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че при лимитиране на лечението може да се стигне до пълно отпадане на допълнителния пакет, защото парите ще свършат за основния. На това мнение бе и проф. Милан Миланов. „Ако има лимити, допълнителен пакет няма да има. Парите няма да стигнат”, каза той. Той изказа мнение, че в последно време се процежда идеята да се заплаща „за място”, а не за услуга, както е заложено в модела от 2000 г. Наистина, така е в 70% от страните в ЕС, но връщането ще бъде грешка, каза той. Д-р Арнаудов попита докога здравната каса ще бъде монополист. Проф. Петко Салчев пък обясни, че въпреки голямото разнообразие в страните в Европа, винаги има държавна структура, която контролира частните здравни каси. В своята лекция на тема „Модели на здравеопазване – възможна ли е промяната им?” проф.Салчев представи развитието на здравната система в Европейски контекст. /ПРЕЗЕНТАЦИЯТА ВИЖ: ТУК/
Професор Сабина Захариева, директор на УМБАЛ по ендокринология, сподели, че има неща, които убиват болниците, като лимитите са една от основните пречки. Според нея трябва да се дискутира дали лекарите трябва да работят на повече от едно място, защото тази възможност им пречи да си вършат добре работата на основното. Според нея трябва да има промяна и при специализантите, защото те се обучават тук и след това напускат, въпреки че в тях са инвестирани много средства. Заплатите в болниците са ниски и трябва да се увеличат, но за тях е необходимо да се получава качествено лечение, убедена е тя.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists