До кога ще продължат нарушенията на НЗОК

До кога ще продължат нарушенията на НЗОК

ДО
Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ОТНОСНО: Изплащане средствата на изпълнителите на медицинска помощ за извършена дейност

Уважаеми г-н Дянков,
Обръщаме се към Вас, въпреки че формално проблемът е в правомощията на НЗОК. С неизплащането на средствата на изпълнителите на медицинска помощ в края на декември 2009 г. и прехвърлянето им за следващата година и изявленията, че средства на НЗОК се превеждат от финансовия министър и неговия заместник, е пределно ясно, че практически процесът на изплащане на средствата зависи изцяло от министерството на финансите..
Във връзка с това имаме следните въпроси:

  1. Неколкократно поставихме въпроса за изпълнението на бюджета на НЗОК в приходна и разходна част през 2009 г., но отговор не получаваме, освен че същият ще бъде внесен и приет в Народното събрание, т.е. след м. юни 2010 г. Ще получим ли нормален отговор от една обществена институция, която би следвало да е максимално прозрачна и на която председател на Надзорния съвет е Ваш заместник-министър?
  2. Все още не са разплатени всички средства на частните и общинските болници за м. декември, което би трябвало да стане до 31 януари. На какво основание се плаща избирателно на едни изпълнители, а не се плаща на други?
  3. От подготовката на т.нар. делегирани бюджети става ясно, че НЗОК възнамерява да плаща за извършена дейност не в края на месеца, следващ отчетния, а след два месеца, което е нарушение на НРД. На какво основание се прави това?
    Напомняме Ви, че лечебните заведения в Република България според Търговския закон и Закона за лечебните заведения са равнопоставени, че по закон НАП е длъжна ежедневно да привежда на НЗОК постъпилите приходи от здравноосигурителни вноски без разпореждане на министър, както и че при временен недостиг на финансови средства, НЗОК може да ползва т.нар. временно свободни средства в БНБ, които са над 600 млн. лв. или безлихвени заеми.
    Ако нарушенията на НЗОК продължат, ще организираме лечебните заведения да заведат дела за нарушения на НРД и индивидуалните договори с оглед лихви за забава, нанесени вреди и пропуснати ползи. Смятаме да сезираме и Комисията за защита на конкуренцията с оглед създаване на неравнопоставеност на лечебните заведения. Стои въпросът не е ли привилегироването на определени лечебни заведения скрита държавна помощ.
    Надяваме се искрено да получим ясен отговор на въпросите и в качеството си на ресорен вицепремиер да предприемете необходимите спешни действия за спазване на закона. Предупреждаваме, че тези проблеми създават нарастващо обществено напрежение сред медицинската общност и населението, както и заплаха за достъпа, качеството и безопасността на медицинската помощ, за което лекарите няма да носят вина.

    С уважение:

22.02.2010 г. Д-р Цветан Райчинов
гр. София Председател на УС на БЛС




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists