ДО КРАЯ НА МАРТ ДОГОДИНА РЕЦЕПТИТЕ ЗА АНТИБИОТИЦИ ЩЕ СЕ ИЗПИСВАТ И НА ХАРТИЯ И ЕЛЕКТРОННО

ДО КРАЯ НА МАРТ ДОГОДИНА РЕЦЕПТИТЕ ЗА АНТИБИОТИЦИ ЩЕ СЕ ИЗПИСВАТ И НА ХАРТИЯ И ЕЛЕКТРОННО

До края на месец март 2024 г. антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти и електронно. Това беше договорено на среща при премиера Николай Денков.

 В  нея участваха  ръководството на Български лекарски съюз, представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на електронното управление, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, на „Информационно обслужване“ АД,  на Българския фармацевтичен съюз и на Българския зъболекарски съюз. 

В този гратисен период ще се усъвършенства софтуерът, така че да е удобен за лекарите, каза акад. Денков. Предстои предложението за нормативната промяна да бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Договорено беше още да се въведе в определен брой практики в извънболнична, специализирана и болнична помощ, доброволен пилотен проект за изписването на е-рецепти за всички лекарства, за да се тества система за предписване преди тя да стане задължителна.

Д-р Иван Маджаров заяви, че в следващите три месеца, при преговорите с НЗОК, ще бъде  предложено договаряне на стимули, така че тези, които решат да работят пилотно изцяло с е-рецепти, да дадат своя принос, за да може в края на периода да се оценят резултатите, а след това тези резултати да се използват за плавно преминаване към електронно предписване.

 Лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists