ДОГОВОРЕНИ ДЕЙНОСТИ ЗА НРД-2013

ДОГОВОРЕНИ ДЕЙНОСТИ ЗА НРД-2013

style="text-align: justify;">

Във връзка с предстоящите делегатски събрания по колегии, Ви представяме предложените и договорени параметри за цени и обеми на медицинските дейности през 2013 г. Разделени са по видове мед.дейности и са подготвени за представяне на делегатите на Събора.
Във всяка таблица /с изключение на ПИМП, където са нанесени само договорените стойности/, фигурират цени, прогнозни обеми и прогнозна стойност на разходите за всеки вид дейност. Тези параметри са дадени в три тройни колони.
В първата тройка колони са дадени прогнозните стойности за 2012 г., изчислени на база деветмесечие. Те съвпадат с първоначалното предложение на НЗОК. Т.е., касата предложи за всички медицински дейности, с изключение на ПИМП, същите цени и обеми с нулев растеж.
Във втората колона са стартовите предложения на БЛС при преговорите.
В третата са „договорените” цени, обеми и прогнозни стойности на разходите, т.е. тези параметри, на които НЗОК се е съгласила. Дали ще станат факт, зависи от решението на Събора на БЛС.
Променените цени, спрямо НРД-2012 са маркирани в жълто.

ЗАВИШЕНИЕ НА КАПИТАЦИЯТА В ПИМП

В таблицата за ПИМП разчетите са направени на база прогнозния бюджет от 176 млн. лв. Завишени са част от цените и капитацията за възрастни и деца, както и сумата за неблагоприятни райони.
ТАБЛИЦАТА МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК:

С 12 МЛН.ЛВ. ПОВЕЧЕ Е БЮДЖЕТЪТ ЗА СИМП

В таблицата за СИМП, разчетите са направени на 188 млн. лв., което е с 11 млн. лв. над бюджета според Закона за бюджета на НЗОК и с около 4 млн. лв. над прогнозното изпълнение за 2012 г., което се очертава по последни данни на около 184 млн. лв. Увеличени са цените на първичен преглед на 18.00 лв., на вторичен – на 9.50, за диспансерно наблюдение и подобните на него дейности – на 10.00 лв., на ЛКК – 5.50. Във физиотерапията е въведена частично цена на първичен преглед – общо със заключителния – 14 лв., като заедно с процедурите цената на пакета се качва от 45.00 на 50.00 лв. ВСД са увеличени със 7 %. В първата таблица фигурират като средна цена 21.00 лв., а във вторият Sheet са дадени поотделно, като евентуално ще се договори диференцирано увеличение на най-недооценените с по-висок процент.
ТАБЛИЦАТА МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК:

ЗА МДД – МИНИМАЛНО УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ НЕУСВОЕНИТЕ 2 МЛН.ЛВ.

В таблицата за МДД разчетите са направени на база бюджета за 2013 в размер на 71.5 млн. лв., колкото и през 2012. Тъй като тази година има неусвояване на около 2 млн. лв., НЗОК се съгласи на минимално увеличение на дейностите по Рентгенология с 5 % и по Обща и клинична патология с 6 %. Във вторият Sheet са дадени обобщените данни по типове изследвания.
ВИЖ ТАБЛИЦАТА ТУК:

ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ – 20 МЛН.ЛВ. ПОВЕЧЕ

В таблицата за Болнична помощ-Клинични пътеки разчетите са за 1 142 млн. лв., което е с около 20 млн. лв. над тазгодишното очаквано изпълнение /без т.нар. неплатена надлимитна дейност/. Увеличени са цените на 30 клинични пътеки, намалена е една с 10 лв. Поради крайно ограничения ресурс, на който се съгласи НЗОК /под 2 %/, увеличени са някои клинични пътеки по най-проблемните специалности – тежките оперативни интервенции в коремната и обща хирургия, в пулмологията, в АГ-само раждането, както и детските пътеки по други специалности, за които са постъпили съответните предложения. Във вторият Sheet са дадени обобщените данни по специалности.
В таблицата за Болнична помощ-Клинични процедури, разчетите са дадени на база тазгодишното очаквано изпълнение. НЗОК не приема увеличение на цени тук.
ТАБЛИЦИТЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК:
-клинични пътеки
-клинични процедури




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists