ДОЦ. Д-Р БИНКА ПОПОВА- "ЛЕКАР НА 2013 ГОДИНА"

ДОЦ. Д-Р БИНКА ПОПОВА- "ЛЕКАР НА 2013 ГОДИНА"

През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие ще ви припомним кои заслужили медици са печелили титлата от нейното основаване до днес.

„Лекар на 2013 година“ Доц. д-р Бинка  Попова

Доц. д-р Бинка Константинова Попова – Русева е завършила Медицински Университет в София през 1972 г. След дипломирането си с отличен , започва работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ под ръководството на проф. Я.Холевич и проф. Е.Панева-Холевич.  В същата клиника работи няколко десетилетия. В първите години младата лекарка усвоява основните принципи на хирургията на ръката, а през 1979 г. защитава кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се осъществява в Киев през 1985 г.

Две години по-късно  доц. Попова  за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е  над 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на  реконструктивната  микрохирургия. Именно тя въвежда в България операциите от раздела Реконструктивна Микрохирургия – свободно пренасяне на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като двигател, както и реконструкция на периферни нерви.

Специализирала е в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада,  Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ –София,  член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката,  на  Международната и Европейската федерация на дружествата по хирургия на ръката.
Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists