ГОДИШНИНА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

ГОДИШНИНА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Всяка година, на 10-ти март, отбелязваме годишнина от спасяването на българските евреи и почитаме паметта на депортираните евреи от администрираните от царство България територии на Северна Гърция, Македония и град Пирот.

Спасяването на 50 хиляди български евреи от депортацията им в концлагерите на смъртта е знаково за нашия народ дело. Нека с достойнство си спомним и за паметната дата 5.11.1940 г., на която Българския лекарски съюз с писмо до председателя на XXV-то Обикновено Народно събрание се обявява срещу законопроекта за защита на нацията. В момент, когато Холокостът изправя човечеството пред морална дилема,  много малко са нациите, които проявяват смелост да се противопоставят в защита на своите сънародници. Българският лекарски съюз, макар и аполитична организация, счита за свой дълг да защити сънародниците си – евреи. В писмото си УС на БЛС заявява категорично, че няма да стои безучастно и настоява да не се приемат ограниченията, предвидени в законопроекта за защита на нацията. 

Съсловната организация защитава и своите членове - лекари от еврейски произход и отстоява докрай дадената Хипократова клетва да не позволи отнемането на човешки живот. 

Днешният ден е ден за размисъл, спомен и равносметка.  Горд съм, че сме наследници  на смели и дръзнали да изразяват свободно мнението си лекари и човеци. 

10.03.2021 г.                                                                  Д-р Иван Маджаров

                                                                                          Председател на УС на БЛС

ПИСМОТО ДО ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОЕБ „ШАЛОМ” МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК



Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists