ИМУНИЗАЦИИТЕ СА ПРИВИЛЕГИЯ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ

ИМУНИЗАЦИИТЕ СА ПРИВИЛЕГИЯ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ

style="text-align: center;">РЕЗОЛЮЦИЯ
на Българския лекарски съюз за задължителните имунизации в имунизационния календар на Република България style="text-align: center;"> style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">Усилията на всички ни трябва да бъдат насочени към постигането на убеденост, че имунизациите не са само задължение за родителите, а право и привилегия на всяко дете.
По този начин ще бъде защитен общественият интерес да се предпази всеки отделен човек и обществото като цяло от заболявания с висока смъртност и риск от инвалидизации. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">През последните години у нас се забелязва тревожна тенденция за противопоставяне на имунизациите при малки деца. Антиваксиналните настроения стават все по-агресивни, разпространяват се бързо и обхващат немалки групи от населението. Най-засегнати се оказват малцинствените групи, особено в ромските общности, които са между 10-12% от всички живеещи в страната. Тази група обаче представлява 50 на сто от всички деца, които подлежат на имунизации. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">Още по-тревожна е ситуацията в една друга голяма обществена група – свръхинформирани, високообразовани родители с висок социален и материален статус, които отглеждат децата си в столицата и в големите областни градове на страната. Сред тях се очертават остро негативни нагласи, почиващи на различни предразсъдъци, заблуди, тенденциозни информации, митове и конспиративни теории за вреда от ваксините. Тази група от родители се доверява често на едностранчиво поднесена информация, според която ваксините крият риск от увреждане на здравето. Излишно е да споменаваме, че тази информация не е подкрепена с нужните доказателства. Другото опасно внушение, което се прави е, че ваксините претоварват имунната система, като я принуждават да работи „извънредно“. Но, добре известно правило в биологията е, че най-добре се развиват органите, които се използват, а тези, които не се използват закърняват. Затова, няма как имунната система да е поставена в неблагоприятна ситуация от прилагането на ваксини.
Немалка група хора изразяват мнението, че няма нищо страшно, ако детето преболедува, защото по този начин то си създава естествен имунитет. Мнозина родители пък приемат, че инфекциозните заболявания не са опасни и децата не са поставени в риск от заразяване. По-малко са тези, които изразяват съмнение, че ваксините може и да не действат ефективно. Общото при всички е страхът от постваксиналните реакции и усложнения.
Тук не бива да пропускаме тревожния факт, че има и колеги лекари, които подкрепят подобни нагласи на пациентите.
Изброените групи от хора трябва да бъдат обект на засилено внимание и въздействие от страна не само на здравните власти, на медицинските специалисти, но и от страна на медиите и на обществото ни като цяло. Усилията на всички ни трябва да бъдат насочени към постигането на убеденост, че имунизациите не са само задължение, а право и привилегия на всяко дете. Стриктното придържане към имунизационния календар гарантира добро здраве и правилно израстване на децата и гарантира спокойствие на цялото семейство. На дневен ред стои и въпросът доколко родителите са наясно в какво се изразява тяхната отговорност, ако детето им се разболее и в резултат на това се развият тежки последици за здравето му. А дали ще могат да обяснят на неимунизираното си дете истинските причини за неговата инвалидизация?
Противопоставянето на имунизациите с аргумента, че те се натрапват заради търговски интереси е безотговорна позиция, с трудно предвидими последици за обществото. Ваксинациите целят да поддържат високо ниво на колективния имунитет. Това не влиза в противоречие с индивидуалните интереси на отделния български гражданин, защото в значителна степен гарантира запазване живота и здравето по отношение на заболяванията, за които съществува имунопрофилактика.
Като отчита всичко това, БЛС приема и категорично застава зад позицията, че едно от основните задължения на лекарите е да полагат усилия за стриктно спазване и изпълнение на задължителните имунизации.
Българският лекарски съюз напълно и безрезервно подкрепя имунизационния календар на Република България и категорично се противопоставя срещу опитите да се внесат съмнения в ефективността на ваксинопрофилактиката.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists