ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ

ИНСТРУКЦИИ ЗА  РАБОТА С МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ

Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед. За да издаде е-рецепта, медицинският специалист е необходимо да разполага с компютър, мобилно устройство, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса. Изключително важно е, че НЗИС поддържа „офлайн“ режим на работа, в който при липсата на интернет свързаност събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността, съобщават от МЗ.

С цел избягване на затруднения и улеснение на медицинските специалисти, „Информационно обслужване“ разработи и внедри безплатно и достъпно приложение – eRx, функциониращо на мобилни телефони, опериращи с Andorid и IOS. Разработеното мобилно приложение eRx е напълно безплатно за тези устройства и има предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.

Мобилното приложение притежава функционалност за предписване на лекарствени продукти и в офлайн режим (при липса на интернет свързаност) , като при възстановяваване на свързаността предписаната рецепта се изпраща към Националната здравно-информационна система.

Изграден е контактен център с непрекъснато работно време, седем дни в седмицата, към който медицинските специалисти могат да отправят запитвания при затруднения с функционирането на НЗИС. Контактните форми са следните: support@his.bg и 070014220. 

Сигнали за нередности при изписването на лекарствени продукти, могат да бъдат подавани в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ – 02 80 50 433.

Сигнали за нередности при отпускането на лекарствени продукти, могат да бъдат подавани в Изпълнителна агенция по лекарствата – 02 89 03 555.

Видео инструкция  за работа с приложението eRX.

You can see all the material here

Source: Министерство на здравеопазването на Република България Министерство на здравеопазването на Република България




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists