ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В СЛОВАКИЯ - 2000 ЛЕКАРИ ПОДАДОХА ОСТАВКА

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В СЛОВАКИЯ - 2000 ЛЕКАРИ ПОДАДОХА ОСТАВКА

![](/images/stories/slovenska lekarska kamara_logo.bmp)След като хиляди лекари подадоха оставките си от лечебните заведения заради ниско заплащане, Словакия обяви извънредно положение в 15 болници.
Според Асошиейтед прес, министър-председателят Ивета Радичова е заявила, че спешните мерки засягат не само 15 болници от цялата страна, но и 2 в столицата Братислава. В Словакия работят повече от 7000 лекари. Около 2000 от тях, работещи в държавните болници, подадоха оставки, които ще влязат в сила от 1 декември, ако исканията им за по-високо възнаграждение не бъдат удовлетворени.
Правителството предложи увеличение от 300 евро на месец, но Словашкият лекарски съюз настоява за 700 евро. Премиерът Радичова в свое изказване казва, че заплатите са „неадекватни”, но правителството не може да си позволи по-голямо увеличение заради кризата в Европа. След това тя обяви извънредно положение, което означава, че лекарите трябва да стоят на работните си места, в противен случай ги грози глоба и дори затвор.
Здравният министър Иван Ухлиарик пък каза, че не очаква толкова много лекари да си променят мнението и да приемат предложението на правителството. Последва обръщение към съседните страни да изпратят лекари на помощ.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists