КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ COVID-19

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ COVID-19

Запознайте се с Петър и Евтим. Двама млади лекари, за които фактите са важни. Особено тези свързани с COVID-19. След настъпването на пандемията в България за болестта се говореше ден и нощ. Въпросите и неизвестните са много, а разнопосочната информация допълнително обърка хората. За да намалят негативното влияние на фалшивите новини и митовете, двамата медици от УМБАЛ „Св. Анна“ създават ръководство за това какво е COVID-19 и как да се предпазим от него. Малко по-късно пък създават атлас, в който показват нагледно чрез документация и снимков материал как протича болестта. Какво провокира УНГ специалистите д-р Иванов и д-р Александров да се ангажират с информирането на обществото за новия вирус, четете в следващите редове.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕКИПА

**29-годишният д-р Петър Иванов е завършил МУ-София. Започнал да специализира УНГ в УМБАЛ „Св. Анна“ през 2018 г., като успоредно с това е работил в Спешното отделение на същата болница. Избрал тази специалност заради възможностите,които тя предоставя– амбулатория,еднодневни процедури и специализирани операции като микрохирургия и ендоскопски методи.

Д-р Евтим Александров също е завършил медицина в София. След 6-годишно обучение, веднага след завършването, започва работа като ординатор в клиниката по изгаряния и пластика на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Месеци по-късно се мести в УМБАЛ „Св. Анна“, където е зачислен като специализант в УНГ отделението. Съвсем скоро ще приключи специализицията му в същата област.

- Как решихте да създадете този Ковид наръчник? Как се роди идеята?

- П.И.:Идеята се роди в отговор на паниката и невярната информация, която започна да се разпространява в интернет. Както знаете в 21 век най-големият убиец е именно стресът, затова решихме да опитаме да създадем спокойствие сред българския народ и нашите пациенти, като синтезираме най-важното за болестта в максимално достъпен текст.

- Как Вие двамата се обединихте в това си дело?

- E.А:В спешно отделение на болницата, в която работим, постоянно постъпват болни от COVID-19. В следващия момент видяхме, че в обществото все още има такава прослойка, която не вярва, че такъв вирус съществува. Затова решихме да изложим в систематизиран вид, на максимално достъпен език това ръководство. Освен за да запознаем обществото с наличието на този вирус, а и да го запознаем как да се предпазват от него.

- Какво представлява наръчникът? На какви секции е разделен? Какви са основите изводи от него?

- П.И.:Той е разделен на две части. В първата част беше важно да обясним какво е ясно за вируса до момента, как се разпространява и как да се предпазим. Как да процедираме, когато имаме съмнение, че ние или наши близки са заразени.

Втората част беше по-скоро насочена към това как да водим един що-годе нормален живот по време на карантина, защото тази обездвиженост и ненужния стрес, за който медиите допринесоха, се отразиха много негативно на хората.

Цялото интервю.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists