КАСАТА ДЕЛЯЛА ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ НА НАШИ И ВАШИ

КАСАТА ДЕЛЯЛА ПАРИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ НА НАШИ И ВАШИ

__28.10.2010 г., с.8
ПЛОВДИВ С 12 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ, А ПЛЕВЕН - С 3 МЛН. ПО-МАЛКО
Илияна Ангелова__
Касата разпределя парите за болниците между различни градове на принципа „наши" и „ваши", усъмни се председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. След многократни настоявания той получил от НЗОК справка за месечните плащания. Някои градове получават по-големи суми въпреки това, а критериите са пълна мистерия.
Болниците в област Пловдив например ще получат с 12 млн. лв. повече от 2009 г., когато парите са били 133,9 млн., а тези в Ямбол - с 5,5 млн. лв. повече. 600 хил. лв. отгоре се дават на Кърджали. В Плевен обаче, където прииждат пациенти от цяла Северна България, ще трябва да се оправят с 3 млн. лв. по-малко. С милион по-малко отиват към Хасково. За София - град, където идват най-тежките случаи от цялата страна, са предвидени едва с около 1,5 млн. лв. повече. Увеличението е нищожно като процент от общия бюджет, който миналата година е бил 302,9 млн. лв. Не е ясно по каква методика са разпределяни парите, може би служители подвеждат директора на НЗОК д-р Нели Нешева, каза д-р Райчинов. Неадекватното финансиране се отразявало на пациентите, които не могат да се лекуват в болница по желание, а в тази, която още не е изчерпала бюджетния си лимит. Преди дни д-р Нешева разпореди проверка как се разпределят парите.
Остойностяването на клиничните пътеки във финансовото министерство се свеждало до орязване на заложените цени. Заболяване, което през 2010 г. е струвало 2035 лв., през 2011 г. ще е 1632 лв. в университетска болница и 1306 лв. в общинска. Оставали принципът на различните болници да се плаща различно. До дни болниците ще получат 45 млн. лв. за интензивни грижи и диализа, които здравното министерство им дължи.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists