Кои и колко лекари получават по 70 хил. лв. заплата на месец?

Кои и колко лекари получават по 70 хил. лв. заплата на месец?

Денят започва, БНТ
Водещ: Кои и колко лекари получават по 70 хил. лв. заплата на месец, в кои болници – темата на предаването. В студиото е д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Той е и шеф на „Света Ана”, известна като „Окръжна болница”. Ще включим в разговора по темата и д-р Цветан Райчинов, който се намира в Русе и ще го включим от студиото ни там. Добро утро! Здравейте и на двамата! Пристъпваме директно към темата, защото, без да сме против уравновиловката тази сума, която беше съобщена, е шокирала доста хора. Има ли такива възнаграждения от по 70 хил. в държавните болници – в момент, в който говорим за криза, за проблеми, за реформа и в здравеопазването? Днес в страниците на печата висят заплашителните 22% ДДС. Има ли такива суми, известно ли ви е? И къде се формират такива заплати?
Димитър Димитров: Лично на мен не са ми известни такива заплати, тъй като българските болници работят по клинични пътеки, а те са формирани, за жалост, и ценообразувани още преди 5-6 години и не би могло по нормалния начин и по какъвто и да е начин, за жалост, казвам, защото 70 хил.лв. е хубава заплата, да се формират в която и да е болница в България, на който и да е персонал.
Водещ: Някой подвел ли е министър-председателя според вас?
Димитър Димитров: Вижте, аз не мога да правя анализ на изказването на министър-председателя. Ако има данни настина и ако наистина някъде е формирано такова възнаграждение...
Водещ: А кое е максималното, което сте чували, че се получава? Ако не е 70 хил., колко 30-40?
Димитър Димитров: Вижте, болниците са търговски дружества. И 30-40 хил. лв. не може да се получи...
Водещ: А колко максимално?
Димитър Димитров: Тъй като в последните дни и седмици говорим и се говори за надценени и подценени клинични пътеки - няма надценени и няма подценени клинични пътеки, има клинични пътеки, които са около 100% остойностени правилно, и това са именно в областта на инвазивната кардиология, държа да кажа. Тоест, за нашите зрители това са т.нар. безкръвни операции на сърцето...
Водещ: ...инвазивната кардиология формира най-добри заплати на специалисти, така ли?
Димитър Димитров: И кардиохирургията. Те могат да формират добри възнаграждения, ако работят качествено...
Водещ: От какъв порядък?
Димитър Димитров: Ако нямаме преразход на лекарствени средства и консумативи, там всичко е много скъпо, знаете, една клапа е около 3 000-3 500 долара, един катетър е около 1 000 долара. Тоест, за това говоря, че те не са надценени.
Водещ: Въпросът е в крайна сметка колко се получава и максимумът, за който вие сте чували от какъв порядък е?
Димитър Димитров: Максимумът, който може да се получи, и то за отделни специалисти, е в размерите между 4, 5, до 6 хил.лв. месечно. Но това са единици.
Водещ: До 6 000?
Димитър Димитров: Точно така. Това е максималното, което може да се получи. Тъй като това не са работни заплати, тъй като ние сме търговски дружества, а това са брутни възнаграждения, които се формират на база приходна и разходна част.
Водещ: Да чуем и д-р Райчинов, който е в студиото ни в Русе. Дали имате вие информация за суми от такъв порядък, и колко е максимумът, за който знаете, че се получава, където и да било в страната?
Цветан Райчинов: Не, определено за суми от такъв порядък нямаме информация. Но бих искал малко да започна по-отдалеч. Имам чувството, че напоследък и за кризата в страната, може би и в световен мащаб, са виновни най-вече лекарите. Като че ли каквото и да се случи все се дават за пример лекарите, които вземат много, крадат много, дерат кожа от пациентите и т.н., и честно казано, всичко това започва да ми идва малко в повече. Но конкретно на въпроса дали има такива суми. Когато се казва нещо, е хубаво да се посочва и конкретно, да се каже, ето, тези и тези лекари, тези хора си имат имена, получават такива заплати. Така хвърлено в пространството – 70 хил., 35 хил. – звучи съвсем нелогично.
Водещ: А вашата информация каква е? Вие имате ли информация?
Цветан Райчинов: Да не говорим, че лекарите, работещи в болница не са държавни служители. Това са наемни работници, както и всички останали, които работят в търговски дружества, и заплатите в тези дружества се формират по правилата за търговската дейност.
Водещ: Максималното, което се получава по ваша информация, докъде стига максимумът?
Цветан Райчинов: Вижте, аз също съм чувал за заплати в размер на 30 хил. лв. Дори и да има такива, не мога да твърдя, не съм виждал фиш на човек, получил такава заплата, но дори и да има, това вероятно са не повече от 10 до 20 човека, които работят,бих казал, върхова медицина...
Водещ: Какво, това са светила, кардиохирурзи?
Цветан Райчинов: Определено. Няма кой друг да вземе такива заплати. Но нека все пак имаме предвид, че в Европа такива специалисти взимат тази сума за една операция, не за месец.
Водещ: Според вас ще избягат ли специалистите, ако има някакъв, не знам това за тавана дали има въобще идея да се налага към лекарите, но беше даден пример колко получава един министър-председател и колко..., всъщност тази реплика е от този пример, от тази съпоставка. Таван възможно ли е да има, или специалистите ще избягат в чужбина, как мислите?
Цветан Райчинов: Таванът го определя дейността на заведението. Ако то работи добре, има много пациенти, хората предпочитат да бъдат в това заведение, естествено и лекарите да получават по-високи заплати. Но това непрекъснато намаляване възнагражденията на медицинските специалисти, забавяне на заплати, изобщо липса на условия за нормална дейност, наистина е на път да изгони и малкото специалисти, които остават в страната.
Водещ: Смятате, че... има и една обида във вашето съсловие, така ви разбрах от входящото ви изречение?
Цветан Райчинов: Няма как да няма. Ако наистина погледнете медиите в последните еди-два месеца, имам чувството, че това е някаква целенасочена атака срещу медицинската общност.
Водещ: Защо?
Цветан Райчинов: Не знам обаче кой може да спечели от това. Нито населението, нито лекарите, още по-малко управлението. А ако все пак министър-председателят е имал предвид държавните болници, където наистина е в правото си да разпореди на собствения си министър да провери ка седят нещата, да изнесе поименно данни и тогава да се говори ясно, открито за какво точно става дума. А в частните болници не вярвам да има такива възнаграждения.
Водещ: Имаше един пример, мисля, че миналата година, в един от централните вестници за университетска болница „Свети Георги” в Пловдив, където съобщението звучеше така: 15 000 месечно възнаграждение за начинаещ кардиолог в инвазивна клиника. По-старите кадри получават два пъти повече, а завеждащият – 35 000 лв. месечно. Тези данни тогава са излезли от среща на Българското хирургично дружество в Пловдив. Суми от този порядък как ги приемате?
Цветан Райчинов: Не мога точно да кажа. Може би тогава това е била единствената действаща инвазивна кардиология. Сега, доколкото знам в района са няколко и надали сумите вече са в такъв порядък. Но пак казвам, ако това е в държавната болница, това сигурно е така, университетската болница в Пловдив, редно е министърът на здравеопазването да иска отчет, отговорност, проверка от директора, когото сам е назначил на тази болница и особено ако тя има сериозни дългове е негова работа да провери дали се плащат и защо такива заплати, ако болницата има големи дългове. Но пак казвам, проблемът е в държавните болници.
Водещ: Практика ли е, това се наслагва най-малкото като внушение, че в кардиологията, инвазивна или кардиохирургията...
Димитър Димитров: Инвазивната кардиология, много държа да...
Водещ: Да го отграничите. Практика ли е да се правят манипулации, от които няма нужда пациента, за да се прибират повече пари?
Димитър Димитров: Това е почти изключено. Това също е една обида, която се хвърля. Тъй като това е една от най-високо технологичните и специализирани специалности в целия свят, радостното за България е, че в последните години се направиха на няколко места нови катетеризационни лаборатории и манипулациите, които се извършват в България, все пак трябва да говорим ца медицината като наука, са в пъти по-малко, отколкото е световният и европейски стандарт за лечение на такъв тип заболявания...
Водещ: Тоест злоупотребата да се оперира от нещо, което няма нужда само и само да се подпише по-скъпа пътека...
Димитър Димитров: Изключено е. Тъй като това е особена технология, те са няколко местата в България, където може да се извършва и много лесно всичко може да бъде проверено. Всичко е документирано, даже на магнитни носители, което е и нашето предложение. Крайно време е националната каса да въведе електронното досие на българските граждани. Виждате, че този филм го играем вече десетина години – има талони, няма талони. Този доктор искал пари, онзи пациент се оплаква... Когато имаме едно електронно досие, това е като нашата кредитна и дебитна карта, с магнитен носител, когато влезете при един лекар, минава на един четец, националната каса веднага вижда кой пациент къде е бил и какво е ползвал от това, което му се полага. Друга е темата висок или нисък е процентът на здравно осигуряване. Но това, което всеки един български граждани здравноосигурен има право да ползва в тази система на солидарност, това нещо ще бъде отчетено. И затова казвам, че е важно... ние почнахме една реформа малко отзад напред. Започнахме от болниците, и то от малките болници...
Водещ: Плащанията, споменахте ми преди да влезем в студиото, може би д-р Райчинов ще коментира, има ли още проблем с разплащането от страна на касата към болниците? В момента какво е положението?
Цветан Райчинов: В момента, до края на месеца има все още време, но бих искал да довърша с това, че науката е медицина на доказателствата. Така че е твърде лесно да се докаже дали нещо е направено не както трябва, или не е било необходимо да се прави. Просто някой трябва да го направи този контрол. И ние в никакъв случай не сме против такъв контрол. Напротив, бихме желали да се случва.
Водещ: Инспекторат ще има сега.
Димитър Димитров: Той е създаден вече...
Цветан Райчинов: Инспекторатът не съм убеден, че ще свърши някаква полезна дейност.
Водещ: Защо?
Цветан Райчинов: Ще видим. Но що се касае до плащанията, информацията, която имаме засега е, че до края на месеца ще бъде платено на специалистите от доболничната помощ и на джипита . Що се касае до болниците, засега се говори за дата около 15 април. Което малко по малко отсрочва времето за плащане с повече от месец. Тоест търси се възможност да се забавят плащанията с два месеца. Това е повече от рисково...
Водещ: Рисково?
Цветан Райчинов: Рисково, защото болниците не могат да работят нормално. И това, което предложихме е в такъв случай за съответния период те да не плащат нищо на доставчици, на монополистите имам предвид, електро-, топлоенергия и т.н.
Водещ: Това няма ли да формира още по-голяма задлъжнялост?
Цветан Райчинов: Ще формира, но това е проблем на държавата. Когато има възможност, да се разплати с доставчиците, и то безлихвено.
Водещ: Д-р Димитров, при вас, във вашата болница какво става, трупате ли задължения?
Димитър Димитров: В нашата болница към момента за януари месец са изплатени около 66 до 70%. Значи около 30% НЗОК не е изплатила за месец януари.
Водещ: А успявате ли да си плащате ток, вода и такива консумативи други?
Димитър Димитров: Нашата болница се знае в обществото и по принцип в министерството, че никога не е имала задължения, за разлика от онези болници, които през последните 10 години натрупваха задължения. Болницата нямаше задължения, има вътрешен механизъм и съм изплатил и заплати, и осигуровки на всичките служители. Но ако продължава по този начин, в един момент нямаме...., ние сме търговски фирми, по търговския закон сме регистрирани, но нямаме големия капацитет на една обикновена търговска фирма от строителството, търговията и т.н. Аз искам да се върна на старата тема – кардиологията. Цените на лечение извън инвазивните високотехнологични диагностики са едни от най-слабо остойностените в България от преди 10 години. Педиатрията, урологията примерно – липсват... Вижте, щото се говори, че лекарите надписват. Аз ще ви дам един пример от областта на урологията. Една високоспециализирана, хирургична тясноспециализирана специалност. И там липсват диагнози от 10 години. И това нещо не се оправя. Примерно консервативно лечение при травма в областта на бъбрека или на пикочния мехур, половата система – няма в правния мир в България такава клинична пътека, или манипулация, или действие. Катастрофи – травми,битови или други, когато постъпи такъв пациент, той трябва да бъде лекуван категорично.
Водещ: Какво му пишете – бронхопневмония?
Димитър Димитров: Ще ви кажа какво му пишем, не бронхопневмония. Бронхопневмонията е подобен случай. Пишем бъбречна колика. А тя знаете ли колко струва? 106 лв.
Водещ: Тоест стъкмистика, от която не печелите, а губите, това искате да кажете?
Димитър Димитров: Първо, че губим, второ се изкривява статистиката, това нещо многократно е казвано – и урологични дружества, и ние като експерти – час по-скоро трябва да се промени системата на финансирането в урологията.
Водещ: Накрая само с едно изречение, понеже трябва да вървим към финал. Сестрите – има ли недостиг все още голям на сестри? Понеже ние си говорим хубаво за парите на лекарите, обаче сестрите според мен мизерстват.
Димитър Димитров: Точно така. Не мога да кажа, че мизерстват. Пак е според лечебни заведения. Там, където мизерстват лечебните заведения, мизерства и целият медицински персонал – и лекари, и сестри, и санитари - до портиера. Там, където са на по-добро ниво, те не мизерстват, но не че проблемът е приключил, той се задълбочава. Примерно в „Света Ана” аз имам винаги свободни около 50 места за медицински сестри...
Водещ: И сега имате?
Димитър Димитров: Във високоспециализираните клиники и отделения.
Водещ: Д-р Райчинов да чуем с едно изречение.
Цветан Райчинов: Мога само да потвърдя това, което каза д-р Димитров. Проблемът със сестрите е още по-тежък и от този с лекарите. И в същото време една сестра, която получава между 400 и 700 лв. месечно, представете си, когато нейното възнаграждение се забави с два месеца как се справя? Така че няма и да останат.
Водещ: Благодаря ви!
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists