Колко печелят американците

Колко печелят американците

dw-world

Средната годишна заплата в САЩ е 50 хиляди долара

Какво означава висока заплата в САЩ? Ако попитате десет американци, ще получите десет различни отговора. Много или малко са 500 хиляди долара годишно? Отговорът търси нашата кореспондентка във Вашингтон Соня Каникова.
За повечето обикновени американци годишна заплата в размер на 500 хиляди долара е недостижимо висока. Но за работещите в частния сектор и най-вече в 500-те най-големи корпорации тази сума е нищожна. Половин милион долара годишно са нищо и в света на Холивуд, на спорта и на шоу бизнеса.
Пощальоните и агентите на ФБР са с почти еднакво заплащане
Средната годишна заплата в САЩ е около 50 хиляди долара. От тази перспектива най-добре платени са 25 професии от пет сектора: медицина (включително зъболечение), бизнес и технологии, авиация и изследване на космическото пространство, право и инженерство.

750 долара на час! Да си адвокат в Америка!
Доходите в рамките на една професия могат да варират с разлика от стотици хиляди долара. Типичната заплата на един хирург е около 206 хиляди долара, но високо квалифицираните хирурзи лесно могат да имат доход от над 1 милион долара годишно. Интернистите получават от 150 до 400 хиляди, но в същото време стотици хиляди GP-та имат годишна заплата от максимум 125 хиляди долара.
Пилотите в големите авиокомпании имат заплати от 140 до 250 хиляди долара, но в малките авиокомпании те често получават от 25 до 40 хиляди. Дори сред юристите няма равноправие. Докато прокурорите се задоволяват с нищожно заплащане, много адвокати получават по 750 долара на час!
Доброто образование не е гаранция за добро заплащане
Докато държавни служители като агентите на ФБР, които са с висше образование и на всичко отгоре често са принудени да рискуват живота си, получават около 62 хиляди долара годишно, пощенските служители и пощальоните имат годишен доход от 54,550 долара.
В сферата на образованието категорично няма големи пари. Средната учителска заплата е около 46 хиляди долара. Преподавателите в 50-те най-реномирани университета на САЩ получават от 104 до 158 хиляди долара годишно. Много по-високи доходи имат фотографите, специализирали се в увековечаването на сватбени тържества - около 200 хиляди долара на година. Красотата също не се заплаща добре. Като изключим топ-манекените, моделите имат доходи от трийсетина хиляди годишно.
В политиката и медиите доходите са най-разнообразни. В големите медийни мрежи начинаещи телевизионни водещи получават до 140 хиляди годишно, а заплатите на телевизионните звезди от СиЕнЕн например стигат до 15 милиона. Средната заплата в сферата на медиите възлиза на 47 хиляди долара.
Годишната заплата на президента е 400 000 долара
Заплатите на губернаторите на отделните щати също са много различни. В Калифорния губернаторът получава 206 хиляди долара (Арнолд Шварценегер дарява заплатата си на щатската хазна). Губернаторът на щата Мейн обаче е със заплата от само 70 хиляди долара.
Ето още няколко примера за заплащането в САЩ: президентът печели 400 хиляди долара, вице-президентът - 221 хиляди. Служителите на Белия дом получават по 172 хиляди, членовете на кабинета – 175 хиляди, сенатори и конгресмени – по 162 хиляди долара. Преводачите имат среден доход от 43 хиляди долара, електротехниците получават 48 хиляди, шофьорите - между 25 и 36 хиляди, земеделските работници – 19 до 36 хиляди. Най-ниско платени в САЩ са работниците, занимаващи се с приготвяне и продажба на храна - доходите на повечето от тях не надхвърлят 13 хиляди долара.
Други щати, други доходи
Най-висока е средната заплата в столицата Вашингтон - 67,810 долара. Най-ниски са доходите в Пуерто Рико ($24,650), въпреки че разходите за живот са на нивото на тези във Вашингтон. Най-евтин е животът в щатите Южна Дакота и Мисисипи, където средната годишна заплата е около 33 хиляди долара.
От година насам доходите на американците се променят постоянно, като промяната не е към по-добро. Причина за това е световната криза, довела до масови съкращения и увеличаване на безработицата. Освен това огромен брой фирми намаляват заплатите на служителите си с около 12 до 20 процента. Дори „Ню Йорк таймс” намали временно заплатите с 5%, като в замяна "подари" на сътрудниците си 10 допълнителни почивни дни.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел
http://www.dw-world.de
style="text-align: center"> style="text-align: center">
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists