КОМИСИЯТА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД ПРОВЕДЕ ВТОРОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ

КОМИСИЯТА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД ПРОВЕДЕ ВТОРОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ

altКомисията, определена от Националния съвет на БЛС, която работи по остойностяването на медицинския труд, проведе второто си заседание. Беше одобрена текстовата част на Методика за определяне коефициент на тежест на медицинските дейности.
При обсъждането бяха посочени мотивите за изработването: липсва система от обективни критерии за отчитане разликите на вложения от медицинските специалисти за извършване на отделна медицинска дейност физически и интелектуален труд - квалификация, опит, ниво на тежест на дейността.
Лекарите са категорични, че към момента вложеният труд за изпълнение на отделна медицинска дейност е остатъчна величина при точно определени други разходи, което води до:
- хаос в системата на финансиране на медицинските дейности
- невъзможност за планиране разходите за здравеопазване
- напрежение между отделните специалности
- условия за лобиране в полза на определени дейности и изпълнители
- надценяване или подценяване на определени дейности
- неудоволетвореност на изпълнители и пациенти
- нежелание за квалификация и специализация
Формулирани са още целта и ползите от въвеждане на методиката. В нейното изработване е използван сравнителен анализ на действащи методики в различни европейски системи на здравеопазване. За основа е използвана френската, немската и австралийска система, с доказано и проверено във времето прилагане на коефициенти на тежест.
Разработката е доста обемна и след изработване на методиката, тя ще бъде представена за обсъждане, допълване и одобрение пред бордовете и общи форуми по специалности, както и пред висшия акредитационен съвет. УС и съборът на БЛС ще обсъдят и приемат окончателния вид на методиката. После тя ще бъде представена на висшия медицински съвет и на МЗ за приемане като нормативен акт.
Комисията се ръководи от д-р Г. Павлова, зам.-председател на БЛС, в работната група участваха д-р Здр. Димитров, д-р Г. Цигаровски, д-р Т. Аврамова, д-р Йоцов, д-р Сл. Джамбазов.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists