The Covid zones are keen

The Covid zones are keen

Въпросите за КОВИД-зоните са много. Замисълът за тях е добър, визирам идеята да се намали натиска към болниците, чрез изнасяне на тежестта към извънболничната помощ. Но това трябваше да бъде направено много по-отдавна и в много по-широк мащаб – около 1500 КОВИД зони, които да са хомогенно разпределени в страната, за да може да има нужния ефект. А в момента се говори за 150, като не знам дали дори са и толкова. Това коментира д-р Николай Брънзалов зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам-председател на УС на БЛС.

“За въпросните КОВИД-зони е заделен и съответния финансов ресурс по 25 лв. на преглед в рамките на 10 дни за леки и средно-тежки случаи на коронавирус. И до момента тези хора се лекуваха по домовете и личните лекари ги наблюдаваха. Сега какво ще се получи? Първо България не е покрита с КОВИД-зони достатъчно добре. До онзи ден имаше осем области, в които все още нямаше такива разкрити звена. Пациентите там ще се лекуват при общопрактикуващите лекари и понеже случаят е остър, единственото възнаграждение за ОПЛ ще бъде капитацията, която получават затова, че тези пациенти са здравноосигурени и са в техните листи. В същия момент в големите градове хората по принцип се обръщат към личния лекар. И той може да му назначи изследвания като PCR, рентген и др., като всички тези изследвания без теста ще бъдат за сметка на неговия регулативен стандарт. Впоследствие се установява, че този пациент е заразен с КОВИД и е за домашно лечение. Само че личният лекар не може да му изпише лекарства, а същевременно човека чува по медиите как те са станали безплатни за здравноосигурените. И логично  личният лекар трябва да го прати в КОВИД-зона, и лекарят там да получи 25 лв. за този преглед и да му изпише електронна рецепта, а ОПЛ не получава нищо”, начерта пътят на пациента д-р Брънзалов. Зам.-председателят на БЛС изрази съмнение дали на практика и това се случва, дали тези КОВИД-зони са окомплектовани със съответния софтуер и хардуер, за да могат да издават електронни рецепти.

“Много преди да започнат да се разкриват КОВИД-зоните Националното сдружение на общопрактикуващите лекари проведе разговор по темата и той беше последен. Ние заявихме публично как според нас трябва да функционират КОВИД зоните в наше становище на сайта на НСОПЛ. Това за нас е работещият вариант, но в крайна сметка воденето на здравни политики се определя от други органи. Нашето предложение предвиждаше един присъствен преглед, а първоначалният проект на МЗ изискваше два присъствени прегледа, което значи, че при втория личният лекар трябва да наруши карантината на този пациент, да го види в дома му и след това да започне да преглежда другите незаразени пациенти. За нас това е неприемливо”, категоричен беше д-р Брънзалов. 

Той даде и подробности за посоченото предложение: “Нашето предложение предвиждаше един присъствен преглед и проследяване по телефона с три обаждания, защото това е цикъл на лечение. В КОВИД-зоните на пациентите ще се направят тест и изследвания и след това той пак ще звъни на личния лекар, за да каже какво се случва и няма да потърси въпросния колега, който го е прегледал. Ако ще бъде така, както беше заявено в началото, а именно ОПЛ да бъдат освободени от този тип дейност, във въпросните зони трябва да се завършва цикъла от лечение на пациента. Дали той ще се влоши в следващите дни и изобщо за целия период на заболяването отговаря лекаря, който е установил заболяването и който го наблюдава до приключване на карантината. За мен това е абсолютно нормално. А сега какво се получава? Пациентът се диагностицира някъде и след това отново при личния лекар. Сега се говори евентуално за някакъв вторичен преглед в КОВИД зоните, свързан с административни обаждания по РЗИ и с отваряне на часови коридор, през който пациентът на собствен ход ще дойде от дома си, за да му се направят допълнителни изследвания, ако се налага. За мен това е много трудно осъществимо, да не кажа опасно, защото трудно ще може да се спазват потоците и заразените с КОВИД да не се смесват с незаразени”

И още: “Идеята да се дадат пулсоксиметри на пациентите беше на общопрактикуващите лекари, но тогава ни бе отказано с мотива, че няма достатъчен финансов ресурс. След което се установи, че такива апарати имало на склад и лекарите в КОВИД-зоните ще ги дават на пациенти, които на практика не познават. А ние нашите пациенти ги познаваме от години. Това също е тема за размисъл. В момента ние задаваме въпроси, на които чакаме отговори.“

Зам.-председателят на БЛС обясни и, че не за първи път в България се реимбурсира лечение на остри заболявания, защото ние имаме такъв опит с децата до определена възраст.

You can see all the material here

Source: Clinica.bg Clinica.bg




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists