Лечебниците с просрочени кредити за близо 52 млн. лева

Лечебниците с просрочени кредити за близо 52 млн. лева

Решават съдбата на 7 болници с дългове днес
Държавата трудно ще покрие задълженията им, твърди министър Нанев

Силвия Николова

Съдбата на седем болници с особено големи задължения и на техните шефове и бордове ще стане ясна днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Понеделник е крайният ден от 7-дневния срок, който им даде министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев те да представят оздравителни планове за погасяване на борчовете си.

Към 30 юни лечебните заведения са с просрочени задължения за 51 788 000 лв. През цялата минала година те са били 33 576 000 лева.

Това означава, че ръстът на борчовете е нараснал с 64 на сто, с 10% е скочил ръстът на сумите по неразплатените фактури. От общо 253 840 000 лв. задължения през 2008-а към средата на тази година те са достигнали 281 700 000 лева. Сред най-големите болници длъжници са университетската "Св. Георги" в Пловдив и столичната Александровска.

В условията на финансова криза държавата трудно би могла да покрие с държавни средства разходите на здравни заведения, които имат големи просрочени и текущи задължения. Това заяви министър Божидар Нанев по БНР вчера.

Министърът допълни, че дълговете трябва да се ликвидират до края на годината, като тези оздравителни планове няма да се отразят на заплащането на работниците, както и на качеството на предлаганите медицински услуги. Божидар Нанев изрази надежда, че поне за половината от лечебните заведения ще бъдат представени добри планове за погасяване на задълженията им.

По думите му Националната здравноосигурителна каса не е способна да поеме нормалното здравно осигуряване на гражданите при системата на работа, по която действа сега. Според него обаче до края на годината не може да има друга форма на разплащане за медицински услуги, освен чрез нея, тъй като за да се включат по-активно и доброволните здравноосигурителни фондове е необходимо промяна на законодателството.

В този си вид касата би могла да съществува като една обикновена дирекция в Министерството на здравеопазването и да разпределя средствата, подчерта министър Нанев.

Quo Vadis брой 12 от 17.01.2018 годинаSatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists