"ЛЕКАР НА 2005 ГОДИНА" ЧЛ.-КОР.ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ЦАНКОВ, Д.М.Н.

"ЛЕКАР НА 2005 ГОДИНА" ЧЛ.-КОР.ПРОФ. Д-Р НИКОЛАЙ ЦАНКОВ, Д.М.Н.

Лекар на 2005 година“ Чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков, д. м. н.

По повод 20 години „Лекар на годината“ Ви припомняме в поредица от материали кои са носителите на най-престижното звание в сектора.

През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие ще ви припомним кои заслужили медици са печелили титлата от нейното основаване до днес.

Проф. д-р Николай Цанков е носител на отличието „Лекар на годината“ през 2005г. Наградата му връчва лично проф. Радослав Гайдарски, носител на званието за 2004-та година.

Николай Цанков е роден на 8 февруари 1942 година в град София.  Завършва Медицина в Медицински университет – София, а през  1976 година придобива специалност по дерматология и венерология. Защитава кандидатска дисертация: „Клинични, лабораторни и терапевтични проучвания при пациенти с алергия към пеницилин и ампицилин” през 1979 г. Същата година заминава да специализира в Clinic of Dermatology and Venereology – Paris.

През 1995 г. защитава докторска дисертация. „Лекарствена терапия на пациенти с псориазис вулгарис – рискове и перспективи“. Следващата година - 1996 става професор, а през 2008 г. член-кореспондент на БАН.

 • 1996 – 2008 e директор на Университетската клиника по дерматология, МУ София;
 • 1999 – 2008 Декан на Медицински  Факултет София;
 • От 2008 год. работи в отделение по Дерматология и Венерология – Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда
 • Консултант в ЦКВЗ (Център по Кожни и Венерически болести) – София;
 • 2005 – „Лекар на годината“;
 • 2005 – включен в „Caring Physicians of the world”на Световната Медицинска  Асоциация – един от 65-те избрани лекари от целия свят и първият в този списък от България;
 • 2013 – Носител на годишната награда на ILDS (International League of Dermatological Societies);
 • Почетен председател на Българско Дерматологично дружество;
 • Почетен член на 17 научни дерматологични дружества в Европа и САЩ;
 • „Доктор хонорис кауза“ на Университет „Гоце Делчев“, Северна Македония;
 • Автор на над 400 научни статии;
 • Трудовете му са цитирани над 3000 пъти в България и в чужбина);

Проф. Николай Цанков е първият дерматолог в света, който участва с научен проект в Антарктика в продължение на 6 години и публикува първата в света научна статия за кожните промени при екстремните условия на Южния континент, последвана от още две научни статии по темата. На името на проф. Николай Цанков е кръстен остров в антарктическия архипелаг  - Tsankov island (2020 г.).
Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists