ЛЕКАРИТЕ ПОЧЕТОХА ЗАГИНАЛИТЕ СИ КОЛЕГИ С МИНУТА МЪЛЧАНИЕ

ЛЕКАРИТЕ ПОЧЕТОХА ЗАГИНАЛИТЕ СИ КОЛЕГИ С МИНУТА МЪЛЧАНИЕ

den na spasenieto 15 08 2016С едноминутно мълчание и пуснати сирени на линейките медици в цялата страна почетоха загиналите си колеги на 15 август – Деня на спасението. От името на БЛС, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, венци поднесоха проф. д-р Огнян Хаджийски – зам.-председател на Лекарския съюз пред ВМА, и д-р Стоян Борисов – главен секретар на Съюза. На тържествената церемония присъстваха зам.-министър Ваньо Шарков, генерал-майор чл.-кор. проф. д-р Николай Петров и др. Д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар”, цитира и данни на Световната здравна организация, според които до момента над 600 медици са загинали във войната в Сирия, а други 500 са починали след заразяване с ебола от пациентите им. Д-р Найденов е поел и инициативата Денят на спасението да започне да се отбелязва в цял свят. За целта още утре той ще изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоява премиерът да предложи на СЗО и организацията „Лекари без граници” деня за международен. (Писмото до премиера с предложението вижте ТУК)
Датата е избрана заради подвига на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на този ден през 1963 г. спасява 47 пътници от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния.
Над 130 лекари и 15 медсестри са починали по време на работа от изтощение или вследствие на заразяване от болестите на своите пациенти. В това число влизат и загиналите при катастрофи с линейки на път към болен, сочат данните на БЛС.
За първи път Ден на спасението е организиран през 2005 г. С решение на Министерски съвет той се официализира през 2012 г.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists