ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПРЕГОВОРИТЕ ПО НРД-2016

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПРЕГОВОРИТЕ ПО НРД-2016

altКакто е известно, БЛС замрази участието си в преговорите по НРД-2016, след като в проектозакона за бюджета на НЗОК бяха заложени текстове, с които съсловната организация на практика се изключваше от договорния процес. БЛС нямаше право да участва в договарянето на цени и обеми на медицинските дейности, нито да участва в контрола и санкциите – това беше еднолично поверено на НС на НЗОК. На своя последен събор организацията излезе с декларация, в която оттегли УС от преговорите и съсловието изрази готовност за крайни мерки, ако текстовете не бъдат оттеглени.
Бяха проведени поредица от срещи с всички парламентарни групи, здравна и бюджетна комисии, с председателя на НС Ц. Цачева, с омбудсмана Мая Манолова и накрая - с министър-председателя Б. Борисов. С подкрепата на министъра на здравеопазването д-р П. Москов, ръководството на БЛС успя да убеди народните представители в правото на съсловието да се върне като договорен партньор и предложените текстове в проектозакона отпаднаха.
Днес на заседание на УС и НС беше изразена удовлетвореност от връщането на закона, където БЛС ще може отново да договаря всички важни параметри по НРД – цени, обеми, контрол и санкции. Беше прието, че основните искания в Декларацията от събора са изпълнени и според задълженията си в Устава, членовете на УС ще продължат с експертна подготовка по рамковото договаряне с касата. Още от понеделник /7 декември/ експертните групи на двете институции ще продължат работата си по съответен график.
Според новите промени в ЗЗО, рамковият договор ще влиза в сила от 1 април, а не от 1 януари,както беше досега. Преди това БЛС ще свика Събор, който ще даде, или няма да даде, мандат на своите представители да подпишат рамковия договор за догодина.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists