ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В ШВЕЦИЯ ПРАКТИКУВАТ СЛЕД ТРИГОДИШНО ОБУЧЕНИЕ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В ШВЕЦИЯ ПРАКТИКУВАТ СЛЕД ТРИГОДИШНО ОБУЧЕНИЕ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА

![alt](/images/stories/sv 001.jpg)Населението на Швеция е около 9 милиона. Здравната система в страната традиционно бе болнично ориентирана (около 80% от здравните грижи бяха съсредоточени в болничния сектор). Това, в последното десетилетие обаче, бе коренно променено. Благодарение на по-ефикасната доболнична помощ, броят на болниците в страната бе значително намален, а самите болници – преструктурирани. Малките болници вече не разполагат с отделения за спешна помощ и операционни зали, намален бе и персоналът (мярката засегна най-вече медицинските сестри). Високоспециализираната помощ вече се оказва в големите регионални болници. Смята се, че доболничната помощ в страната вече е способна да се справи с по-комплицирани случаи, отколкото е била преди това. Броят на общопрактикуващите лекари (allm?npraktiserande l?kare) преди 10 години е бил не повече от 2000, сега е около 4500 (за сравнение общият брой лекари е около 27 500 - 28 000. Един от приблизително всеки шест лекари в Швеция работи като джипи. Интересен е и фактът, че около 39% от джипитата са жени - данните са на Union Europeenne Des Medecins Omnipracticiens). Около 80% от общопрактикуващите лекари биват назначавани от Окръжните съвети (основна отговорност за финансирането и развитието на здравеопазването в страната е поверена на 20-те Окръжни съвета. Те представляват нещо като междинно политическо звено между Общинските власти и Правителството. Изборите за Окръжни съвети се провеждат в същия ден, в който и изборите за парламент, и за местна власт.) 20% са частни (за да работиш като частен семеен лекар обаче се нуждаеш от договор с Окръжните съвети, които в последствие ще те реимбурсират за извършените дейности. Като цяло 90% от шведските доктори биват назначени от Окръжните съвети и едва 7-10% от лекарите – било то джипита или други специалисти, са частни).

В Швеция има два вида професионални квалификации, засягащи общопрактикуващите лекари. Общопрактикуващи лекари (Европейски лекари - Europal?kare) с минимална квалификация от три години в специалността Обща медицина и специалисти по Обща медицина, които трябва да са преминали петгодишно обучение. Европейската комисия обаче твърди, че шведското законодателство в този му вид противоречи на нейните разпоредби (заради двата вида професионална квалификация) както и че по този начин шведските власти пречат на свободното движение на общопрактикуващите лекари в страните от ЕС. Ето защо от 1 юли 2012 влязоха в сила някои конституционни промени, с които общопрактикуващите лекари, завършили обучението си по силата на директива 2005/36/EC на Европейския парламент, могат да бъдат автоматично признавани като специалисти в Швеция.
Директива 2005/36/EC, член 28:
Т.2. Специализираното обучение по обща медицинска практика, довело до
професионална квалификация преди 1 януари 2006 г. трябва да бъде с продължителност най-малко две години на пълно работно време. В случай, че професионалната квалификация е получена след тази дата, обучението, трябва да бъде с продължителност най -малко три години на пълно работно време.
Т.3 Специализираното обучение по обща медицинска практика, се извършва въз основа на пълно работно време, под контрола на компетентните власти или органи и трябва да е повече практическо, отколкото теоретично.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists