ЛИПСАТА НА УКАЗАНИЯ ЗАТРУДНЯВА РАБОТАТА НА ЛЕКАРИТЕ

ЛИПСАТА НА УКАЗАНИЯ ЗАТРУДНЯВА РАБОТАТА НА ЛЕКАРИТЕ

Изх. № 384/04.08.2009

ДО

Д-р Румяна Тодорова-

Директор на НЗОК

УВАЖАЕМА Д-Р ТОДОРОВА,

Един от основните приоритети в дейността на ръководството на БЛС е стриктното спазване на нормативната уредба в сферата на здравеопазването и постигане на високо качество на медицинската помощ.

За 2009г. НЗОК не е издала указания за работа със списъците на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК. Издаването на горепосочените указания е изрично регламентирано в т. 348 от Решение № РД-УС-04-44/27.04.09 г. на УС на НЗОК и в пар. 6 от Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Липсата на такива указания изключително затруднява работата на ИМП при изписването на лекарства и вреди на ЗЗОЛ.

Съществуват противоречия между нормативната уредба и изискванията на НЗОК към ИМП, които следва да бъдат отстранени с издаването от НЗОК на горепосочените указания, съобразени с нормативната уредба. Това е важна предпоставка, която ще внесе яснота в отношенията между НЗОК и ИМП и ще доведе до ефективна грижа за здравето на ЗЗОЛ.

Моля с оглед стриктното спазване на нормативната уредба и коректността между НЗОК и БЛС, които са задължителни предпоставки и способстват за яснота, законност и ефективност между страните, да се спазва и изискването на т.351 от Решение № РД-УС-04-44/27.04.09 г. на УС на НЗОК, съгласно което списъците на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК, и указанията на НЗОК да се публикуват от НЗОК в срок не по-малък от 15 работни дни преди прилагането им.

Моля, с оглед стриктното спазване на нормативната уредба и коректността между НЗОК и ИМП горепосочените указания да бъдат издадени от НЗОК в оптимален срок.

С УВАЖЕНИЕ: ................................
ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ /Д-р С. Константинов/
НА УС НА БЛС




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists