ЛОБИСТКА ПРОМЯНА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ БАВИ СЪГЛАСИЕТО ЗА НРД

ЛОБИСТКА ПРОМЯНА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ БАВИ СЪГЛАСИЕТО ЗА НРД

Лобистка промяна, внесена в последния момент, за финансирането на биомаркерите, бави съгласието между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след вчерашното заседание на Надзора.

По време на срещата от БЛС са били изненадани неприятно, тъй като им е било представено предложение за заплащане на разходи, които досега са били финансирани от фармацевтичната индустрия. „Предложението е биомаркерите вече да не се заплащат от фармацевтичната индустрия, а със средства, предвидени за медико-диагностични дейности, в размер на 5 млн. лева. Ако трябва да се помогне на индустрията, трябва да се плати от средствата, предвидени за лекарствени средства в бюджета на НЗОК и НЗОК да намери начин да сключва договори с лаборатории, за да правят изследванията. Съотношението между лекарствените продукти и медицински дейности трябва да бъде запазено“, каза д-р Маджаров.

Той беше категоричен, че ако това предложение се запише в анекса, БЛС няма да го подпише.

Другата спорна тема са санкциите за болниците, които не успеят да достигнат основните заплати, заложени в Колективния трудов договор – 910 лв. за санитар, 1500 лв. за медицинска сестра и две хиляди лева за лекар без специалност.

„Не стигнахме до конкретно решение дали да има или не отлагателен период, но нашето мнение е, че винаги е по-добре да се подхожда внимателно и не е необходимо да унищожим дадена болница в усилията си да я накараме да даде по-високи заплати, ако не може да го направи. Санкциите са вариант, донякъде приемлив, да се накарат болниците да повишат заплатите, защото преди време другият начин беше чрез намаляването на средствата, които те получаваха по клинични пътеки“, каза д-р Маджаров.

„Въртим се в порочен кръг по отношение на осигуряване на високи възнаграждения на работещите в болници, които имат затруднения във финансирането от години. Освен това е необходимо да падне изискването за съотношението 1:10 в размера на възнагражденията поне за тези болници, които са осигурили възнагражденията по КТД“, допълни той.

Д-р Маджаров заяви, че няма промяна в предвиденото в проекта на анекс средно увеличение на клиничните пътеки с 20%.

В проекта на анекс се предвижда още изследването с ядрено-магнитен резонанс да не бъде вече на разрешителен режим, а ако пациентът се нуждае от него, лекарят ще поиска от Здравната каса да му отпусне съответното направление, така че да не се налага нуждаещият се да чака с месеци. „Това е и проблемът с включването на заплащането на биомаркерите от средствата на МДД. Като свършат парите заради биомаркерите, пациентите отново ще чакат за ЯМР“, каза д-р Маджаров.

Следващата среща с Надзорния съвет е в петък, а в събота ще се състои съборът на БЛС, на който делегатите трябва да обсъдят предложенията в Анекса и да гласуват мандат за подписването му.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists