Махаме лошите шефове, чистка няма да има!

Махаме лошите шефове, чистка няма да има!

Д-р Валерий МИТРЕВ, зам.-министър на здравеопазването пред Диана Тенчева

 • Как вървят проверките в болниците длъжници, д-р Митрев?
 • Болниците, които са на първите места по задължения, вече представиха оздравителни програми на министър Божидар Нанев. Но не сме доволни от това, което ни предадоха.
 • Защо?
 • Първо, наложи се ние да изискаме да изготвят програми. А когато страната ни влиза в криза в следствие на световната финансова криза, то един мениджър би следвало да вземе всички превантивни мерки, за да не се случи това, което вече се е случило в болниците с дългове. Разбира се, веднага може да се появи контрапункт на това мислене и да се каже: “Ама, клиничните пътеки са недофинансирани и който работи, формира дълг!” Но и на това има контрапункт - защо едни болници, които стоически работят и ги търсят пациенти, не формират задължения, а други - трупат дългове? Затова представените програми от директорите първо са доста закъснели, но въпреки това поискахме да видим какво е мисленето на оперативното ръководство на тези болници. И пак повтарям - не сме доволни от това, което са написали.
 • Какво следва?
 • Категорично промени, в бордовете и в оперативното управление.
 • В колко болници? 5-10 или повече?
 • Отнася се за болниците със задължения, а за другите ще се направи много точна преценка. Тук искам обаче да уточня, че когато имаме кадрова смяна, тя може да протече по два начина - маха се старият ръководител, който показва, че не може да управлява добре. А вторият път е да видиш дали този човек има необходимата визия, може ли да сформира експертна група от наличния ресурс, за се прояви като нов управленец. За да не тръгне по същия път, да не направи същите грешки и за кратък период да покаже поне тенденция за “оздравяване”. Напълно наясно сме, че това не може да стане бързо. Нужни са поне 3 месеца, за да се види дали лечебното заведение излиза от кризата.
  Казвайки, че ще има кадрови промени в болниците, от тях ще си отидат лошите мениджъри, но в никакъв случай не става дума за чистка. А ще се намерят нови, добри мениджъри, заедно с опитни екипи. А там, където ще има смени, първо изпращаме групи за кризисен аутсорсинг (експерти, които имат одиторски функции. Те идентифицират проблемите, спират опасното им влияние и начертават програма за оздравяване. Тя пък се изпълнява, докато се избере нов изпълнителен директор - б. р.). Такава група вече втора седмица работи в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив (тя е на първо място по задължения в страната- б. р.). А за бургаската многопрофилна болница заминават експерти от министерството, които първо ще извършат одит.
 • Колко такива групи имате?
 • В готовност са четири, а се сформират още две. Търсим хора с доказани качества и резултати в управлението на болници. При избора не се спираме на специалисти, които са известни в пространството, че са влезли в съмнителни схеми. Т.е. търсим едновременно чисти, опитни и позитивно настроени управленци, за да могат да извадят болниците от тежкото положение. Има такива хора. С някои се провеждат разговори, но те не се наемат с тежките задачи. Други обаче се съгласяват в името на отговорността към нацията и държавата.
 • Значи ли, че тези шест групи ще посетят само шест болници длъжници или след това ги чакат нови шест закъсали лечебни заведения?
 • Трудно е в момента да се каже. Важното е да влязат в тези, които имат най-големи финансови проблеми.
 • В челната петица?
 • Да - това са “Св. Георги”-Пловдив, бургаската и пловдивската многопрофилна болница, Александровска, хасковската. Но и плевенската има проблеми.
 • При инспекциите натъквахте ли се на съмнителни ремонти? Директори държат ли с години милиони левове в банка заради лихви? Има ли неоснователно дадени възнаграждения, мошеничества с клинични пътеки?
 • Цялата палитра от нарушения, която изброихте, я има. Но преди да завършат проверките, всяко конкретизиране не е редно. Повтарям - тази палитра я има, но на групите, които работят, им е необходимо време, за да направят подробна ревизия. Вече има една болница, която е дадена на прокурор заради определени договорни отношения. Става дума за неизгодно сключен договор.
 • Да не е столичната Национална болница по онкология, където влезе прокурор заради обществени поръчки, ощетявали лечебното заведение?
 • Няма да конкретизираме. Защото се води разследване по случая. Има други две болници, при които пък по сигнали се правят проверки с НЗОК. Там има съмнения за “мъртви души” - т. е. фиктивни пациенти. А с това ще се борим непримиримо!
 • Какво предвиждате да се промени в болничната мрежа? Имаме над 400 лечебни заведения, какъв процент от тях ще се превърнат в такива за долекуване, рехабилитация?
 • Ще ви отговоря по този начин - в България има незадоволеност на потребността на пациентите от медицински услуги за долекуване, продължително лечение, рехабилитация и физиотерапия на втория и третия етап. (Т.е. тези болни веднъж са минали рехабилитация, но когато се налага втора и трета, не мога да я получат. Както и такава след тежки хирургични операции, след сърдечна недостатъчност, когато пак се налага лечение, при усложнения на диабет и др.)
 • Имаше случай на диабетик, постъпвал в болница 11 пъти за 2-3 месеца.
 • За съжаление такива случаи не са казуистика. Е, не всички се настаняват по 11 пъти, но много често по 2-3 пъти и при някои от тях говорим за некоректно лечение в болницата.
 • Може ли дадем пример с град с 10 болници и какво ще се случи с тях вследствие на реформите?
 • Ще ви дам конкретен случай - в област Ловеч има 4 многопрофилни болници - в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Преди дни аз бях на среща с лекари от Тетевен. В тяхната болница има 3 отделения, които не отговарят на стандартите. В Троян болницата е доста силна, с много добра кадрова и материална база...
 • Добре, която от четирите ще поеме основните функции?
 • Определено областната в Ловеч, както и троянската в някои параметри. Но болниците в Луковит и Тетевен могат да поемат функции за долекуване, продължително лечение и някои остри случаи, за които разполагат с кадри и апаратура. Но обемът им на работа ще бъде свит. А и представете си хирург само с 30 операции на година? Вие бихте ли му поверила детето си примерно? Или на екип с 5-6 раждания на година? При преструктурирането няма да се водим от това коя болница е държавна и коя общинска. Ще разглеждаме мрежата регион по регион. Защото всеки е специфичен. Тук идва място да споменем мастерплана на специалисти от Световната банка, разработен преди 3 г. Той предвижда 6 еврообласти у нас. И във всяка от тях да има 6 високотехнологични болници. Визията ни за преструктуриране се покрива до 70-80% от заложеното в него.

Quo Vadis брой 10 от 28.11.2018Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists