МЕТОДИКАТА НА НЗОК НЕ Е ДОБЪР МЕХАНИЗЪМ. НО ПО-ДОБЪР НАЧИН ЗА РЕГУЛАЦИЯ В МОМЕНТА НЯМА

МЕТОДИКАТА НА НЗОК НЕ Е ДОБЪР МЕХАНИЗЪМ. НО ПО-ДОБЪР НАЧИН ЗА РЕГУЛАЦИЯ В МОМЕНТА НЯМА

alt„Методиката на НЗОК за заплащане на медицинските дейности не е добър механизъм, защото няма много общо с медицината. За момента обаче по-добър способ за регулация няма”, това каза днес председателят на Лекарския съюз д-р Цв. Райчинов на организираната от съсловната организация пресконференция.
На вчерашната среща с Надзорния съвет на Касата, БЛС поиска отблокирането на 25 млн. лв. от резерва на институцията, които да бъдат разпределени за бюджетите на болниците за цялата година. „Така ще се достигнат договорените с Касата 95%, от които болниците в момента получават 92%-93%”, обясни д-р Райчинов. В противен случай БЛС ще оттегли подписите си от споразумението за Методиката и макар актът да няма юридическа стойност, той ще блокира работата и на Касата, и на останалите здравни институции.
„Намаляване на цените на дейности за БЛС е абсолютно неприемливо”, за пореден път припомни д-р Райчинов. „Това ще доведе до увеличаване на обема, а не на качеството на медицинската дейност”, разясни той. „Не бива медицинската дейност да бъде оценявана само по икономически показатели, а най-вече по целесъобразност”, добави д-р Кирил Еленски, зам.-председател на БЛС.
„БЛС се явяват удобно извинение за всички проблеми на здравеопазването, но съсловната организация има най-малката вина – точно обратното”, заяви и д-р Юл. Йорданов, зам.-председател на БЛС. „Ако има извоювани повече пари за здраве, то те са извоювани само благодарение на Лекарския съюз”, категоричен бе д-р Йорданов.
Запис от пресконференцията можете да видите ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists