МИНИСТЪР СИМЕОН ДЯНКОВ ОСТАВИ НА МИНУС ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С ПОВЕЧЕ ОТ 2 МИЛИАРДА лв

МИНИСТЪР СИМЕОН ДЯНКОВ ОСТАВИ НА  МИНУС  ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  С  ПОВЕЧЕ ОТ 2 МИЛИАРДА лв

style="text-align: justify;">Когато за първи път финансовият министър се срещна със съсловието на 47 извънреден събор в Несебър, той получи бурни ръкопляскания. "Цените в момента в здравеопазването по никакъв начин не отговарят на реалната цена. Вие го знаете, аз го зная, но досега просто ситуацията не се е променила. Ясно е, че като се промени ситуацията, като се изчислят реално цените, те ще са по-високи. В това, според мен, няма никакво съмнение нито във вас, нито при нас. Цените ще са по-високи. Колко по-високи? Аз съм правил личен анализ. Средната цена може да се увеличи с 30 на сто съгласно първоначалните анализи, а може би и повече. Ако не направим това реално ценообразуване и остойностяване на труда, винаги всъщност хронически ще вкарваме по-малко пари, отколкото сега." - каза той и отлетя обратно за София с хеликоптера. Лекарите му повярваха.
След една година той вече започна да променя посоката си на мислене.
„В здравеопазването влязох с някакви познания, не от България, а от други държави, където са се правили здравни реформи. С Божидар Нанев работихме часове. Имаше какви ли не идеи и просто не се случваше. Разберем се нещо, отидем да говорим с експертите, не само с лекарския съюз, и в крайна сметка нещата се разводняваха", обясни той липсата на реформа в здравеопазването. И…започна да си взима всяка година по колкото си иска от здравните вноски на българите.
БЛС започна системно да сигнализира за тези закононарушения – и отговорните институции, и медиите. През декември м.г. съсловната организация за пореден път поиска смяната на Дянков, като главен виновник за не подписване на НРД 2013 г. Тогава БЛС формулира тезата си така: Заради регулярно национализираните от финансовия министър суми от здравноосигурителни вноски.„Г-н Дянков пряко диктува чрез Законите за бюджета на НЗОК и за държавния бюджет, както и чрез директна намеса в оперативната дейност на касата, експроприирането на здравноосигурителни вноски“, се казва в Декларацията на БЛС. Тогава министър Дянков отговори пред медиите: „Българският лекарски съюз често ми иска оставката. От началото на мандата може би около 20 пъти са ми я искали, така че отдавна съм претръпнал.“
На 9 януари по БНР д-р Цветан Райчинов каза недвусмислено : „…Проблемът не е само в прехвърлянето на дейности, а и в това, че пак огромна сума от здравните вноски на хората бяха прибрани в държавния бюджет. Тези дни слушам министър Дянков за стабилността на фискалния резерв, за дефицита и т.н. …Хората трябва да знаят, че всичко това се дължи не на самия него, а на 2 мрд. прибрани от здравни вноски. Ако нещо създава стабилност на държавата, това са откраднатите пари от здравни вноски.”
Веднага след това последва и сигналът до гл.прокурор Сотир Цацаров, който УС на БЛС изпрати. В него се съдържат данни за неправомерно отклонени средства от здравноосигурителни вноски на гражданите, които не са постъпили в системата през последните 3 години. „Къде се намират отклонените средства : през 2009г - 140 млн.лв., през 2010 - 1,4 мрд лв., през 2011 - 9 млн.лв и през 2012г - 41,665 млн.лв?”. - се пита в сигнала и се цитират редица аргументи, в подкрепа на изнесените данни. БЛС очаква от прокуратурата задълбочено разследване, с оглед нарушаване на законодателството на страната и ощетяване на здравноосигурените лица, като с техни средства се финансират дейности, нямащи нищо общо със здравеопазването – заяви категорично съсловната организация.
…Един-единствен провал призна публично Симеон Дянков - несправянето с проблемите в здравеопазването. Две седмици след това си замина.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists