МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАБАВЕНИ ПЛАЩАНИЯТА НА ДОГОВОРНИТЕ ПАРТНЬОРИ НА НЗОК

МОЖЕ ДА БЪДАТ ЗАБАВЕНИ ПЛАЩАНИЯТА НА ДОГОВОРНИТЕ ПАРТНЬОРИ НА НЗОК

altВ прессъобщение на НЗОК до медиите се уточнява, че във връзка с изтичането на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса на 12 февруари 2015 г. и необходимото технологично време за избор на нов управител на институцията, заплащането за извършена и отчетена дейност на договорните партньори за месец януари 2015 г. се извършва съгласно Постановление на Министерския съвет №94 от 24 април 2014 г. Предвид обстоятелството, че към днешна дата няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите за това документи, съществува реална опасност сроковете на предстоящите плащания да не бъдат спазени, се казва в прессъобщението на Касата.
От институцията още припомнят, че предстоящите плащания са както следва:
19.02.2015 г. – заплащане за отчетената от аптеките дейност за първите 15 дни на януари;
25-26.02.2015 г. – заплащане за дейност януари 2015 г. на всички договорни партньори на НЗОК: извънболнична медицинска помощ, лаборатории, дентална помощ, болнична медицинска помощ
27.02.2015 г. – заплати на служителите в Централното управление на НЗОК.
Лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с различни доставчици, респективно - няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала, добавят още от НЗОК. Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към касата за лихви към забавените плащания. Много от служителите в НЗОК имат задължения към банките. Ако заплатите им не се приведат в срок, заемите не могат да бъдат обслужени, което не е без последствия за задължените лица. При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите, се казва още в съобщението.
КЪМ МОМЕНТА СА ОБРАБОТЕНИ ПРОТОКОЛИ ОТ КОМИСИЯТА ЗА СКЪПОСТРУВАЩО ЛЕЧЕНИЕ В ЦУ НА НЗОК ЗА СЛЕДНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ:
Хроничен вирусен хепати – одобрени 91 ЗОЛ, отложени – 4 ЗОЛ;
Серопозитивен ревматоиден артрит и ювенилен артрит – одобрени 171 ЗОЛ, отложени -9 ЗОЛ;
Анкилозиращ спондилит и Псориатичен артрит – одобрени 185 ЗОЛ, отложени – 17 ЗОЛ;
Десиминиран лупус еритематодес – одобрени 6 ЗОЛ, отложени – 2 ЗОЛ;
Грануломатоза на Wegener – одобрен 1 ЗОЛ.
Пациентите с одобрени протоколи не могат да получат лекарствата си и това ще доведе до прекъсване на лечението им. Пациентите с отложени протоколи могат да бъдат лишени от лечение за по-дълъг период, тъй като отлагането им е свързано с предоставяне на комисията на допълнителни изследвания, консултации или други документи, уточняват от НЗОК. При последните две заболявания - Десиминиран лупус еритематодес и Грануломатоза на Wegener става дума за редки болести и забавянето на лечението и на един човек е от значение, завърша разпространеното до медиите прессъобщение на НЗОК.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists