МОЖЕ ЛИ САМОЛЕЧЕНИЕТО ДА БЪДЕ ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО НИ?

МОЖЕ ЛИ САМОЛЕЧЕНИЕТО ДА БЪДЕ ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО НИ?

„Уважаеми пациенти, не предписвайте сами на себе си терапия. Не вярвайте на всичко, което четете в интернет. В крайна сметка, ние не сме обучени по интернет. Ние сме учили 12-18 години, за да знаем как да комбинираме различните медикаменти”. Това заяви д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар, член на УС на Българския лекарски съюз.

"Има много неща, които трябва да се съчетават и наблюдават. Терапията е изкуство, не е просто едно събиране на медикаменти накуп”, каза още тя. По думите й има комбинации от медикаменти, които могат да бъдат много опасни за здравето ни.

„Когато се комбинират медикаменти, които имат дразнещ ефект по отношение на стомашната лигавица например, с която вие по принцип си имате някакъв проблем, биха могли да настъпят тежки стомашни кървенета, които да бъдат тежки и животозастрашаващи”, посочи още тя.

"Лошото е, че се ширят най-различни безумни комбинации в интернет. Това, което лично мен ме уплаши, че вчера в ДКЦ, в което работя, видях и написани готови терапии, оставени по седалките, подписани от различни светила и включват наистина страшни комбинации на медикаменти, някои от които не могат да се изписват без наблюдение с електрокардиограма на дейността на сърцето", добави още тя.

Що се отнася до преглед при личен лекар на болен от коронавирус, д-р Николова картинно описа нещата – да дойде пациентът, което е нарушение на карантината или да отиде тя, като трябва да се съблича и преоблича със специални дрехи пред блока на всеки пациент. "А на изпроводняк да ме залеят с една кофа белина ли?", попита д-р Николова.

"Всеки ден преглеждаме", увери още тя.

На въпрос кое е най-разумно за проследяване на болни, д-р Николова предупреди, че след среща вчера имало предупреждение от НЗОК, че електронните направления за PCR, за рентген и кръвна карантина ще са с лимит.

"Как ви звучи – ще пусна на 10 пациенти и на 11-тия ще кажа, че ми е свършил лимитът", възмути се д-р Николова.

"Аз на кого ще откажа – не искам в такава тежка кризисна ситуация да се чудя на кого да назнача рентген и на кого да не назнача", каза лекарят и напомни, че тези направления още не са готови.

Целия разговор може да видите ТУК

Източник:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists