МЗ няма да праща младите лекари на село

МЗ няма да праща младите лекари на село

Янина Здравкова
Лекарите, които специализират по държавна поръчка, няма да се налага да се отплащат на държавата, като работят по разпределение в райони, където няма кадри. Това предвижда промяна в наредбата за специализациите.
Преди няколко години МЗ реши да задължи лекарите, които получават специалност по държавна поръчка, да работят в места без кадри. Преди това за дълъг период държавата изобщо не плащаше специализациите на медиците. Идеята беше, че ако например лекар специализира неврология в София 4 години, след това ще е длъжен да иде да работи 4 години като невролог в малък град, в който МЗ е преценило, че няма достатъчно невролози.
Реално досега няма специализанти, разпределени от МЗ, защото първите по тази програма още не са завършили. Освен това медиците не желаят да бъдат разпределяни, дори има случаи, когато лекари записват платена специализация, за да не се налага да ходят в малки градове. Заради съпротивата на докторите сега МЗ променя наредбата, разпределението се отменя и те ще могат да работят където искат. Министерството дори ще задължава болниците, където на трудов договор работят специализанти, да им предлагат работа и след придобиването на специалност.
В момента освен обучението МЗ плаща по 2 минимални работни заплати на специализиращите по държавна поръчка. С промените тепърва и платените специализанти ще получават поне по 1.5 минимални заплати. Те обаче ще се плащат от бюджета на болниците, където лекарите се обучават.
С промени в Закона за здравно осигуряване се предвижда и времето на специализация да се счита за трудов стаж.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists