НА 7 ОКТОМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ОРГАНИ

НА 7 ОКТОМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ОРГАНИ

На 7 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки. 

 “Донорството е трудно, но съдбоносно решение. То е последното добро, което човек може да направи на този свят!”, категоричен е председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

 Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

 От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42-ма души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. – 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира различни инициативи. Какви са те може да видите на следния  линк.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists