НАПУСНА НИ ЗАВИНАГИ ПРОФ. Д-Р БОЯН ЛОЗАНОВ

НАПУСНА НИ ЗАВИНАГИ ПРОФ. Д-Р БОЯН ЛОЗАНОВ

След тежко боледуване ни напусна проф. Боян Лозанов- изтъкнат лекар и учен, доайен на българската ендокринология.

Повече от половината от над 60-годишния си трудов път проф. Лозанов отдава на Университетската болница по ендокринология, като е дългогодишен ръководител на Катедрата по ендокринология и на Клиниката по тиреоидни и костни заболявания, а през последното десетилетие е Началник на клиниката по вътрешни болести на Acibadem City Clinic Токуда Болница.

Проф. Лозанов остави стотици научните трудове, публикации в научни списания у нас и чужбина, автор е на учебници и монографии. Основните му научни приноси са главно в областта на заболяванията на щитовидната жлеза, отнасящи се до епидемиологията, патогенезата, диагностиката и лечението на Базедовата болест, тиреоидита на Хашимото, ендокринния екзофталм , хипотиреоидизма и свързаните с тях автоимунни ендокринни синдроми.

Проф. Боян Лозанов е основател и главен редактор на списание „Ендокринология“ (1986-2004), научен секретар на Българското Дружество по Ендокринология (1985-1995), председател на Експертния съвет за Йод-дефицитни Заболявания към МЗ и съавтор на Националната стратегия за ликвидиране на йод-дефицитните заболявания, получила високо международно признание и довела до ликвидирането им като социално значим проблем за нашата страна. Проф. Лозанов беше представител на България в Европейския проект за йод дефицитните заболявания “Euthyroid” към Европейската Комисия (2015-2018).

Проф. Лозанов е главен редактор и съавтор на Основното ръководство по ендокринология за специализиращи лекари (2000 г), послужило като настолна книга на поколения ендокринолози.

Носител е на множество награди, сред които почетния знак „Български лекар”, Юбилейна награда на Българското дружествово по ендокринология „Акад.И.Пенчев“ и други.

Поклон!

Светлина по пътя му към вечността!




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists