НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЛС ОТЛОЖИ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОТЕСТИТЕ

НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БЛС ОТЛОЖИ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОТЕСТИТЕ

style="text-align: justify;">Снощи късно завърши заседанието на националния съвет, но до решение дали лекарите ще протестират заради орязаните бюджети на болниците не се стигна. Причината е, че по време на заседанието здравният министър д-р Таня Андреева представи конкретни предложения за преодоляване на кризата , които бяха поискани от ръководството на БЛС в поредица от разговори с премиера, финансовия министър и парламентарните групи на БСП и ДПС.
Д-р Андреева пое гаранции, че в допълнителен документ ще бъдат разписани следните мерки на правителството:
- Още този месец болниците ще получат в пълен размер средствата, полагащи им се за септември.
- за октомври и ноември за дейността ще бъдат изплатени по 80 %, а останалите 20% - до 20 януари
- За да имат сигурност, болниците ще подпишат съответните анекси с НЗОК
- Ваксините се връщат като дейност към МЗ, като средствата, които се освобождават, заедно с тези от ин витро процедурите стават 44 млн. лв. и ще се ползват за плащане на дейности от касата.
- Относно бюджета на касата за следващата година, стана ясно, че всеки месец тя ще разполага със свободата да ползва допълнително 5% от резерва, ако ситуацията го налага.
- В края на първото шестмесечие ще се актуализира бюджетът на НЗОК, с оглед недопускане на дефицит в края на годината
- Правилата за добра практика, изготвени от БЛС вече са гласувани от МЗ и министър Андреева обеща скорошната им публикация в Държавен вестник
Тъй като с предложенията съсловието не беше запознато предварително, регионалните председатели си дадоха срок за решение до следващия четвъртък. Те ще проведат срещи с лекарите по места и след като ги запознаят с предложените мерки, всяка колегия ще изпрати в централата своето „за” или „против” протестите.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов добави още, че очаква до следващия вторник Здравната каса да представи отчетите за цените и обемите, по които ще се преговаря за НРД 2014 г. Ако Здравната каса не гарантира черно на бяло, че в края на ноември ще бъде платена дейността на болниците за септември, а до края на януари - за октомври и ноември, протести ще има и те най-вероятно ще се състоят в спирането на планирания прием на пациенти и обслужването само на спешни случаи от страна на лечебните заведения – добави д-р Райчинов.
Позицията на съсловието беше излъчена в три „живи” връзки от мястото на провеждане на националния съвет – Д-р Юл.Йорданов по Би Ти Ви и д-р Цв.Райчинов – по БНТ и ТВ 7. Обширни репортажи бяха представени във всички централни емисии на националните телевизи. style="text-align: justify;"> style="text-align: justify;">ВИДЕОТО ОТ ТЯХ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ КАКТО СЛЕДВА:
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ - ТУК
БИ ТИ ВИ–ТУК
НОВА ТВ - ТУК
ТВ 7 - ТУК




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists