НЕЯСНИ МДД ДЕЙНОСТИ ЗА ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ - ЛЕКАРИ ИСКАТ СРЕЩА С МИНИСТЪР МОСКОВ И НЗОК

НЕЯСНИ МДД ДЕЙНОСТИ ЗА ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ - ЛЕКАРИ ИСКАТ СРЕЩА С МИНИСТЪР МОСКОВ И НЗОК

В свое писмо лекари, работещи в лабораториите по микробиология, сигнализират, че има неясноти в пакета и задават 8 конкретни въпроса за решаване. Те настояват за тристранна среща - между тях, МЗ и НЗОК, където поставените въпроси да бъдат дискутирани и съответно - намерено тяхното решение.
ЦЯЛОТО ПИСМО:

До Министъра на Здравеопазването
Д-р Петър Москов
Копие: До Управителя на НЗОК Д-р Глинка Комитов

Искане за становище по Наредба № 2 на МЗ относно основния пакет дейности, платими от НЗОК, в частта за МДД

Уважаеми Д-р Москов, в наредбата са посочени следните неясни МДД дейности в пакета на лабораториите по микробиология, а именно:
1. Диагностично изследване за Инфекциозна мононуклеоза – за тази диагностика са утвърдени в практиката следните лабораторни тестове:
? Инфекциозна мононуклеоза VCA IgM антитела срещу вирус капсид антиген, ранна фаза на инфекцията
? Инфекциозна мононуклеоза VCA IgG антитела срещу вирус капсид антиген, след IgM антителата, доживотно се откриват, след прекарана инфекция
? Инфекциозна мононуклеоза EBNA IgG антитела срещу вирус нуклеарен антиген, късна фаза на инфекцията ( 3-6 месец след началото)
? Инфекциозна мононуклеоза EA IgM антитела срещу ранен, ърли антиген, следват VCA IgM, ползват се за стадиране на инфекцията
? Инфекциозна мононуклеоза EA IgG антитела срещу ранен, ърли антиген, изчезват в рамките на 1-2 години, за разлика от VCA IgG антителата и се ползват се за стадиране на инфекцията
? Инфекциозна мононуклеоза количествен PCR за доказване на вирусни частици - служи за информация за реактивация на вирусната инфекция, за най-ранна диагностика на заболяването, преди появата на серологични маркери, при дифернциална диагноза при острата фаза на левкемии, при оценка състоянието на донори на органи
Като се вземе под внимание горното, настоятелно Ви молим, да укажете недвусмислено кой от изброените тестове трябва да се отнесе към обявения от НЗОК код 02.11 (Диагностично изследване за инфекциозна мононуклеоза). Публикуваната с решение на Надзорния съвет цена за код 02.11 е 3.56 лв. Молим ВИ да вземете под внимание факта, че най -евтините реактиви за извършване на някой от горните тестове са с цени, не по-ниски от 6 лв. за тест. За PCR методиката на EBV вирусен товар, цената на изследване е по-висока от 150 лв. Това поставя въпроса кой „анонимен чиновник” ( по Ваши думи ) е определил тази цена и как да изследваме посочен ( дори и произволно) от Вас някои тест?
2. Диагностично изследване за Chlamydia – за тази диагностика има следните въпроси:
? Кой вид хламидия да изследваме - Chlamydia trachomatis, Chamydia pneumoniae (Chlamydophila pneumoniae) или Chlamydia psitaci ? Предполагаме че „анонимните чиновници” ( по Ваши думи) са имали за идея полово преносима Хламидия трахоматис ? Според нас , не по-малко значение има и диагностиката на Chamydia pneumoniae – причинител на атипични пневмонии. Молим Ви недвусмислено да укажете кой вид микроорганизъм да изследваме?
? По отношение на диагностичните тестове за серология – използват се IgG, IgM и IgA антитела. Налични са и молекулярни тестове ( PCR ) за доказване на причинителя. Обявения от НЗОК код 02.20 Диагностично изследване за Chlamydia е с цена 3.46 лв. Не ни е известна методика за серологична диагностика , с цена по-малка от 3.80 лв. за тест. Тази диспропорция поставя под въпрос възможността за извършване на тези изследвания.
Уважаеми Д-р Москов, поставените от нас въпроси изискват някакво ниво на диалог в тристранен формат - МЗ, НЗОК и лекари работещи в микробиологични лаборатории. За съжаление за сега нямаме никаква възможност за дискусия по горното, а в правния мир е в сила и Наредба № 2 на МЗ и решението на Надзорния съвет на НЗОК и дейността ни е силно затруднена.
Д-р Н. Калъчев, Д-р Б.Павлова, Д-р Ц.Андонова МДЛ Цибалаб-София
Д-р Б. Захариева , В. Борисова МДЛ Бодимед- София
Д-р Тошкова МДЛ Лора – София
Д-р Н. Пенева МДЛ Ботевград - Ботевград
Д-р Р.Мирчева, Д-р Йолета Гарванска МДЛ Здраве 99 - Русе
Д-р Елена Генчова-Лилянова МДЛ Милаб - Пловдив
Д-р Батинова, Д-р Н. Каральова МДЛ Писанец - Пловдив
Д-р Р. Велков МЦ Биолаб - Плевен
Д-р Р.Борисова, В.Снегарова МДЛ Лаборекспрес - Варна
Д-р Т. Янева МДЛ Статус – Варна
Д-р Г. Славов, Д-р С. Михайлова МДЛ Лина – Бургас
Д-р Р.Попова, Юлиана Димитрова Първа МДЛ –Шумен
Д-р П.Иванова-Ценкова МЦ Биомед – Видин
Д-р Н. Андреева МДЛ Медилаб - Монтана
За контакти: София, бул. И.Е.Гешов 2Е, БЦ Сердика, МДЛ Цибалаб, Д-р Недялко Калъчев ,
тел. 0700 11 242 ; мобилен 0888 615 909; e-mail: n_kalatchev@cibalab.com
София, 06.Април.2016 г.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists