Нели Нешева е новият директор на НЗОК

Нели Нешева е новият директор на НЗОК

За по-малко от 10 минути Народното събрание избра Нели Нешева за директор на НЗОК. В подкрепа на кандидатурата й гласуваха 101 депутати, 26 бяха против, 30 се въздържаха. Тя ще остане начело на НЗОК до 12 февруари 2015 г.
Нели Нешева беше допусната в пленарна зала при гласуването на кандидатурата й, но не взе думата за изказване. Дискусия около кандидатурата й не се състоя. Единственият изказал се преди вота беше депутатът Михаил Миков, който обяви, че Коалиция за България няма да подкрепи кандидатурата, въпреки че Нешева е оставила добро персонално впечатление у червените депутати. Левите обаче заявиха, че разглеждат смяната на върха на касата като „опит за реанимация на политиката на управляващото мнозинство”, която след 9 месеца е довела до недоволни лекари и пациенти, хронично недофинансиране и проблеми с нормативната база. От Коалиция за България обясниха, че не могат да приемат политиката, която Нешева смята да провежда, в основата на която е виждането за здравната система като източване на средства - не разходване на публични средства за здраве, а „някаква повсеместна кражба”.
В кулоарите на парламента Нешева заяви пред журналисти, че като първа стъпка ще възложи одит в НЗОК, за да е наясно какво заварва, а в следващите 6 месеца ще проведе административна реформа. Новият директор на касата приема за своя задача и да осигури необходимите средства, за да може изпълнителите на медицинска дейност да работят спокойно и качествено. Нели Нешева отказа да коментира обвиненията срещу предшественичката й на поста Жени Начева докато тече разследването, но заяви, че не се притеснява да не я сполети нейната съдба, защото ГЕРБ стои зад нея и ще я подкрепи във всяко отношение.Нели Петкова Нешева е завършила МУ – София през 1987 г. Има и втора магистратура в НБУ по публична администрация. Започнала е трудовия си стаж в Ботевградската болница като лекар ординатор, след което е работила като акушер-гинеколог в Трета работническа болница и в Трета АГ-болница в София. Работила е и като мениджър в две фармацевтични компании повече от 6 години. В Столична община е била директор на Дирекция „Здравеопазване” в периода 2008-2009 г. От ноември 2009 г. е главен секретар на Министерство на здравеопазването.
Омъжена, с две деца. Има специализации и следдипломни обучения по здравен мениджмънт, маркетинг в здравеопазването, стопанско управление в страната и чужбина. Владее английски и руски език.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists