НЕПРАВОМЕРНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА МИНИСТЪР ДЯНКОВ ДОВЕДОХА ДО НЕПОДПИСВАНЕ НА НРД-2013|НЕ МОЖЕ ЛЕКАРИТЕ ДА УЧАСТВАТ В КРАЖБА НА СРЕДСТВА ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ

НЕПРАВОМЕРНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА МИНИСТЪР ДЯНКОВ ДОВЕДОХА ДО НЕПОДПИСВАНЕ НА НРД-2013|НЕ МОЖЕ ЛЕКАРИТЕ ДА УЧАСТВАТ В КРАЖБА НА СРЕДСТВА ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ

style="text-align: justify;">

Интервю с Цветан Райчинов, председател на БЛС
БНР, “12+3”

Водещ: За здраве и за пари ще говорим в следващите минути. В момента в НЗОК се обсъждат бъдещите действия, по повод това, че от БЛС отказаха да подпишат предложението за националния рамков договор за следващата година. Такъв договор няма подписан, така че всеки момент ние ще разберем какво са решили от НЗОК. А сега тук при нас на гости в студиото е д-р Цветан Райчинов. Добре дошли, председател на БЛС.
Д-р Цветан Райчинов: Добър ден.
Водещ: Заедно с колежката Мая Данчева.
Репортер: Добър ден.
Водещ: Добър ден. Д-р Райчинов, стана голяма каша, нали така, във връзка с вашето решение да не подписвате националния рамков договор? В събота, да припомним на слушателите, имаше спешно събиране на управляващите в парламента, където те внесоха една поправка. Пак я внесоха тази поправка, заради неподписания НРД. Защо? Просто обяснете, защо решихте да не подписвате този договор, за да разберат слушателите?
Д-р Цветан Райчинов: Мисля, че решението на лекарите дойде най-вече от неправомерните действия на министър Дянков, от това прехвърляне на пари от едно перо в друго и най-вече от това, че парите от здравни вноски се ползват явно за съвсем други направления, които за нас не са известни. Втората причина е може би известната непредвидимост, тъй като така или иначе, методиката на здравната каса за финансиране на лечебните заведения не се появи в цялостен вид и тази несигурност мисля, че натежа при решението на моите колеги. Честно казано, аз също мислех, че след всичките усилия, които положихме, това са 4 месеца преговори, близо 6-700 души експерти от лекарския съюз са участвали в тези преговори, че поне решението ще е равно. Очаквах приблизителни гласове за или против подписването на рамковия договор, но за пръв път в историята на рамковите договори, над 90 % от лекарите не пожелаха да има рамков договор и мисля, че това са причините, които доведоха до това решение. Не може парите за здравни вноски да се дават по други направления и лекарите да участват практически в кражбата на тези средства.

Репортер: Д-р Райчинов, не за първи път лекарският съюз не подписва рамков договор с касата и в това няма нищо страшно. Продължава се работата следващата година по договорените параметри от предишната. Сега обаче ситуацията се усложнява от едно намерение на правителството да прехвърли дейности, които се извършваха от здравното министерство, към здравната каса. И понеже няма да има рамков договор, се търси начин как да стане това със законова промяна. Вие какво мислите за предвидените промени в закона за здравното осигуряване, които да прехвърлят плащането на имунизации, инвитро и интензивни грижи към здравната каса?
Д-р Цветан Райчинов: Вижте, мисля, че още когато се съобщи за това решение за прехвърляне на тези дейности, лекарският съюз ясно и категорично обяви, че не приема това прехвърляне, защото дали ще е средства от касата към министерството или дейности от министерство към каса, които са национални програми, е все едно и също. Действието е еднакво и ние още тогава обявихме, че не приемаме това да се случи. Защо е тази паника сега - не знам, а и защо са нужни такива гимнастики, когато има твърде простичко решение? За да не страдат пациентите, аз ще си позволя да го кажа. Може да ме упрекнат, че подсказвам на някого, но когато излиза наредба 40, издавана от министерството и са включени в нея съответни дейности, те автоматично стават част от НРД. Такъв е законът. Промяната в наредбата става част от НРД и ако тези всичките нови дейности са включени в наредба 40 и тя бъде публикувана, касата може да намери свой начин за тяхното заплащане. Аз не знам защо е необходима тази промяна в закона.
Репортер: В момента има една истерия от бъдещи майки, които се притесняват, че следващата година може да нямат пари за инвитро например. Каква е разликата в начина, по който ще заплаща министерството и касата? Министерството прави здравна политика. Инвитрото е част от здравната политика, а касата - тя упражнява финансова политика?
Д-р Цветан Райчинов: Именно. Аз чух много упреци по свой адрес, от страна на точно тази категория граждани на страната.
Водещ: Да. Това са тези организации „Зачатие”, „Искам бебе”…
Д-р Цветан Райчинов: … че едва ли не, ние лекарите и аз самият съм против инвитро и против тази дейност като цяло. Няма такова нещо. Държа да ги уверя, че когато беше въведен фондът и започна да работи преди няколко години, лекарският съюз приветства изцяло тази дейност. Изцяло одобрихме това парите да нарастват като фонд за лечение на инвитро.
Репортер: Започнаха обаче с пари от излишъка, а сега са дефицит.
Д-р Цветан Райчинов: Да, но вижте, когато тези пари влязат в касата и когато в закона има текст, че касата може да прехвърля от което перо си пожелае в друго и са дадени 40 милиона за интензивно лечение, а и министерство и каса признаха, че трябват поне 80. Ами ако касата вземе решение, което ще бъде напълно правомерно, тези15 милиона да отидат изцяло за интензивно лечение, доволни ли ще бъдат тогава тези жени? Но докато ако тези пари са в министерство и са национална програма, защото това е и социална програма, освен здравна, никой по никакъв начин не може да пипне тези пари и ако г-н Дянков беше върнал поне 2,5 % от 2 милиарда здравни вноски, които прибра и беше увеличил този фонд с 50 милиона лева, ние изцяло щяхме да приветстваме това. Списъкът е 3-4000 жени чакащи. Нека по-бързо да стане. Ние затова работим за тях, те протестират срещу нас. За мен не обяснимо.
Водещ: Как си обяснявате поведението на министър Дянков? Какви са вашите обяснения на това, което той прави?
Д-р Цветан Райчинов: Като човек, който е убеден, че всичките му действия са безнаказани. Не може да внесеш в парламента в здравна комисия становище, че 41 милиона от решението на Конституционния съд и то е написано, ще отидат по сметка на НЗОК в БНБ. С писмо поискахме отговор от управителя на здравната каса, има ли такава сметка и той ни отговаря, че не му е известно да има такава сметка.
Репортер: Къде отидоха тези 41 милиона?
Д-р Цветан Райчинов: Вместо касата да преведе 41 милиона, Дянков ги прибра и той ги преведе на министерството. Човек, за когото решение на КС е без значение, естествено, че всички останали негови действия ще бъдат точно толкова неправомерни. министерството
Репортер: Сега обаче има и опасност да загубим едни 51 милиона лева от здравни вноски, които са преизпълнението на бюджета на касата. В момента това е една от точките, по които заседава надзорът на касата. Но тези пари трябва да бъдат разплатени в някоя посока следващата седмица?
Д-р Цветан Райчинов: Така е и ако не се изразходват до края на годината, отново ще бъдат прибрани при министър Дянков. Надявам се обаче, че след всичко, което се случи, поне тези пари ще го досрамее да прибере. Не по друга причина, а защото той се беше приготвил да ги прибере, но предполагам, че сега все пак някаква доза срам ще има. Ще останат в касата и дано наистина надзорният съвет да вземе решение, да се разплати изцяло дейността на болниците, а остатъкът от средствата, защото ще има такъв, или да се покрият дефицити за този месец, защото има такива. Не достигат направления. Не достигат и медико-диагностични дейности или поне авансово да се разплатят някои дейности, за да може да остане някакъв резерв примерно за интензивни грижи следващата година. И това искам да ви уверя - лекарският съюз най-много от всички сигурно желае рационално ползване на средствата и нека се престане с това, колко много пари се вземат. Още 2009 г. бяха откраднати над 300 милиона. Пуснахме дори сигнал до следствие и прокуратура. Все още нямаме отговор.
Репортер: На заседанието на надзора на касата в момента, оттам го наричат „жест към лекарския съюз”, обсъждат и това как ще плащат другата година и се говори, че ще бъде прието, плащането на медицински дейности да става по цените и обемите, които сте договорили с тях вие, като лекарски съюз, по време на преговорите?
Д-р Цветан Райчинов: Наистина мисля, че това е добро решение. Дали е жест, разбира се, те преценяват, но аз мисля, че по-скоро ние доказахме, че това, макар и минимално, незначително увеличение е необходимо, за да се покрият разходите по издръжка на лечебните заведения. Така че по-скоро смятам, убедили сме ги, че е така и се надявам наистина да вземат такова решение.
Водещ: Я кажете, само момент, Мая, да попитаме г-н Райчинов и по тази много актуална тема, която тази седмица ще бъде много дискутирана в парламента. Ще има протести за и против, за пушенето, промените в закона, които касаят пушенето. БЛС има ли официална позиция по този въпрос?
Д-р Цветан Райчинов: Вижте, аз съм в много затруднено положение да ви отговоря. Трябва моментално да декларирам конфликт на интереси, тъй като съм пушач и то доста закоравял. Наистина няма как и няма кой лекар да каже, че пушенето е нещо полезно, добро или има някаква причина да се случва. Няма да чуете от никой лекар такова твърдение. Самият аз съм достатъчно убеден във вредата от пушенето, но има, поне според мен, но това е лично мое мнение, а не на лекарския съюз, свободата и демокрацията са върховно право и когато има възможност тези хора да бъдат отделени и да не вредят на другите, не виждам причина защо пък да не се случи. Защо те да нямат права?
Водещ: Т.е. вие сте за това, да има промяна в закона?
Д-р Цветан Райчинов: Да, честно казано, но като лично мнение, пак казвам. Не ангажирам нито един лекар с това мое мнение.
Водещ: Защото от здравната комисия бяха твърдо против всичките там. Последен въпрос.
Репортер: Разбира се. Последен въпрос наистина. Д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване днес в ефира на „Хоризонт” – „Не смятам, че ще има хаос в системата на здравеопазване следващата година”. Вие къде виждате рисковете, проблемите? Кога ще се случат през следващата година?
Д-р Цветан Райчинов: Определено хаос не би трябвало да има и се надявам никоя политическа сила да не използва факта на неподписване на НРД за политически дивидент. Това е акт на лекарите и е чисто икономически, във връзка, пак повтарям, с действията на министър Дянков. Няма нищо общо с политиката. Действа стария НРД. Лекарите ще подпишат своите индивидуални договори, както и лечебните заведения и ако с наредбата се въведат новите дейности, защото вече действително няма как да избягаме от тях, колкото и на нас, лекарите, да ни се иска правила и принципи. Явно няма да ги има, но все пак хаос в системата не трябва да се допусне и от действията на министър, на съюз и на който и да е, не бива по никакъв начин да страдат пациентите. Поне, което зависи от лекарите, ние ще го направим.
Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор. Д-р Цветан Райчинов, председателят на БЛС и Мая Данчева.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists