НИТО ЕДНА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАКРИТА ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА КАРТА

НИТО ЕДНА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАКРИТА ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА КАРТА

ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО В БОЛНИЧНИЯ СЕКТОР ЩЕ СТАВА ПЛАВНО

Нито една общинска болница няма да бъде закрита заради Националната здравна карта - е гарантирал министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес пред Националното сдружение на общините. Това беше разпространено с официално прессъобщение от МЗ, в което се казва още, че „Напротив, картата гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност, както и че ще получи пълното финансиране за това”. По думите на министъра, целта на картата е да се превърне в база за провеждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване.
Министър Москов коментира пред медии още една важна тема - остойностяването на болничните услуги. В тази насока промените трябва да стават плавно, заради настоящето лошо състояние на системата на финансиране. Остойностяването трябва да обхваща всеки един възможен разход, свързан с лечението, както и режийните разходи, амортизацията на апаратурата и др. Той добави, че трябва да има реална оценка и на труда на медицинския персонал. „Изкривяването в остойностяването, основно в болничните услуги, е натрупвано в години и е предмет на определени стереотипи“, каза още той.
Както е известно, специална комисия на БЛС работи също по остойностяването на медицинския труд, ползвайки данни от други европейски държави.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists