НОВИЯТ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ С ЖЕЛЕЗЕН КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА БОЛНИЦИТЕ

НОВИЯТ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ С ЖЕЛЕЗЕН КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА БОЛНИЦИТЕ

altД-р Глинка Комитов е новият управител на НЗОК. Кандидатурата му беше одобрена от Народното събрание със 117 гласа „за”, 22 - „против” и 7 „въздържали се”. Д-р Комитов увери народните представители, че ще изпълнява стриктно българското и европейското законодателство и че ще управлява средствата в касата по публичен и прозрачен начин. Като свои основни приоритети той посочи:
-поетапното повишаване размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за онези социални групи, които осигурява.
- ръстът на дохода за здравно осигуряване от държавата да е с пет на сто годишно от началото на 2016 година за достигане до минималния осигурителен доход за осигуряващите се лица.
-железен контрол върху дейността на болниците.
- разширяването на правата на контрольорите, които да проверяват месечните графици на медицинските специалисти, отпуските и болничните им, трудовите договори, отпусканите лекарствени средства и оборудването, както и провеждането на внезапни проверки по болниците, съвместно с НАП.
-по-висок размер на санкциите, като при наличието на дейности, които не са отчетени или за които няма индикации направо да се прекратяват договори със съответното лечебно заведение.
-НЗОК и РЗИ-тата в страната да подхождат с търпение и уважение към всички.
-бързото пускане и достъп на всички до електронни рецепти и електронни досиета.
Д-р Комитов е автор и съавтор в над 40 научни публикации. През 2008 г. разработва и публикува концепция за здравна политика в условията на реформа. Съавтор е на книгите „Мениджмънт на ресурсите – приоритет на здравната реформа”, „Нов болничен мениджмънт” и „Здравното осигуряване в България и в света”.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists