ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА Р.ПЛЕВНЕЛИЕВ

ОБРЪЩЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА Р.ПЛЕВНЕЛИЕВ

altУВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Позволете ни първо да изкажем своята признателност за бързата реакция от ваша страна, с която беше свикан консултативен съвет за решаване на проблема с актуализацията на бюджета на НЗОК и цялостната макрорамка на държавния бюджет. Постигнатите договорености са добро начало за преодоляване на моментните нужди в системата, но далеч не решават проблемите в тяхната цялост. Длъжни сме да предупредим, че 225 млн.лв., дадени по предложение на МС, ще позволят работата на лечебните заведения и снабдяването на пациентите с лекарства до м.октомври. Това означава, че следващото правителство, което и да е то, ще трябва да извърши повторна актуализация на бюджета на НЗОК между 100 и 200 млн.лв.
В този контекст, и предвид факта, че бюджетът на НЗОК винаги е бил част от консолидирания бюджет на държавата, смятаме, че по-отговорно и държавнически целесъобразно е да се извърши тази актуализация с един акт на сегашния парламент. Това ще доведе до пълно спокойствие не само в здравния сектор, но и в останалите не по-малко важни сфери – образование, строителство, управление на общините и т.н. Като приветстваме тази ангажираност на двете политически партии – ГЕРБ и ДПС, призоваваме депутатите от БСП и Атака да осигурят така нужното на всички граждани в страната спокойствие и да се присъединят с гласовете си към актуализацията на целия държавен бюджет. Това ще бъде не само израз на надпартийно поведение и държавническо мислене, но и гаранция за по-безстресов преход през служебен кабинет до следващо новоизбрано правителство.
Убедени сме, че това е единствено правилният ход в така създалата се ситуация и, че решаването на проблемите „на парче” не отговаря на реалните ни потребности като нация. Надяваме се, че разумното поведение ще надделее и в следващите два дни всички депутати ще имат време да оценят важността на своя глас. За да го дадат не в подкрепа на едно палеативно решение, а в името на истински стабилно и далновидно управление.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists